Sós karamellel töltött sütőtökös-narancsos fánk

  • 2014.12.01.
  • 5

Akár az Adventi fánk nevet is adhattam volna ezeknek a töltött fánkoknak, mert akik megkóstolták egyöntetűen kijelentették, hogy nagyon ünnepi, karácsonyi hangulata van. Sütőtök, narancs, fahéj, vanília, csoki egy süteményben, azt hiszem nem kell tovább magyarázni. Az biztos, nálunk felkerült a kedvencek listájára.Hozzávalók:60 dkg finomliszt1 mk. só50 g cukor1 tk. fahéj1 tojás1 tojás sárgája150 g sült sütőtök1 tk. vanília kivonat1 narancs héjafél citrom héja1 dl frissen facsart narancslékb. 1 dl langyos tej3 dkg friss élesztő7 dkg olvasztott vajSós karamell:1 csésze cukor8 dkg vaj1 dl tejszínnagy csipet (vagy kettő) sóHempergetéshez:fél csésze barnacukor vagy nádcukor1 mk. fahéjDíszítéshez:5 dkg étcsokoládé1 ek. olajA langyos tejben elkeverünk 1 tk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és félretesszük.Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, a fahéjjal és a maradék cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a sütőtök pürét, a vanília kivonatot, a narancs és a citrom reszelt héját, valamint a frissen facsart narancs levét.
Kézzel vagy géppel egy könnyű, de rugalmas tésztát dagasztunk. Ha a tésztánk lágy, kissé ragacsos, akkor dolgozzunk bele még kevés lisztet. Amikor a tésztánk összeállt egy gombóccá elkezdjük adagolni hozzá az olvasztott (de lehűtött) vajat. Két-három részletben adjuk a tésztához, mindig megvárva, amíg az előző adagot felveszi.Amikor a tésztánk szép fényes, rugalmas és sima felületű, kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és szobahőmérsékleten egy órán keresztül kelni hagyjuk.Amíg a tésztánk kel elkészítjük a sós karamellát. Egy mélyebb edénybe tesszük a cukrot és lassú tűzön arany színűre olvasztjuk. Közben nem kevergetjük, csak az edényt mozgatjuk óvatosan. Amikor a cukor felolvadt több részletben hozzáadjuk a kockára vágott vajat és habverővel elkeverjük. Ha a cukor és a vaj összesimul, óvatosan hozzáöntjük a tejszínt, egy-két percig forrni hagyjuk, végül beletesszük a sót és a kész karamellát hűvösre tesszük.A megkelt tésztát finoman lisztezett felületre borítjuk és kb. 40-45 grammos darabokra vágjuk. Egyesével pingpong labda méretű gombócokat sodrunk belőlük. A kis labdákat letakarjuk és kb. 30 percig pihenni hagyjuk.A barnacukrot késes aprítóban vagy kávédarálóban kissé megdaráljuk, hogy finom, apró szemű cukrot kapjunk, elkeverjük a fahéjjal és egy tálkába tesszük.Egy lábasban kb. 4 ujjnyi magasan olajat melegítünk. A közepesen forró olajba egyszerre annyi tésztát teszünk, amennyi kényelmesen elfér és körben arany színűre sütjük.Papírtörlőre szedjük, a felesleges olajat leitatjuk, majd a fahéjas cukorban megforgatjuk.A kisült fánkokat langyosra hűtjük.Egy vékony csővel ellátott habzsákba, vagy műanyag flakonba töltjük a közben kihűlt és besűrűsödött karamellt és a fánkok közepébe nyomunk belőle annyit, amennyit csak tudunk.A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal és a tálra rendezett fánkocskákat egy kanál végéről megcsorgatjuk vele.