Sonkás, sajtos csavart rudak

  • 2021.01.12.
  • 6

  Torciglioni prosciutto crudo e formaggio   Lehet előétel, borkorcsolya vagy gyerekzsúrok kedvenc étke is a “torciglioni”,  ami egy töltött-csavart tészta udacska. A néhány perc alatt elkészíthető roppanós rudacskákhoz mindössze egy csomag vajas tésztára, sonkára  és némi sajtra lesz szükségünk. Kézügyesség, szakácstudomány nem előfeltétel. Előnye, hogy töltelék tekintetében jól variálható. A nyers sonkát helyettesíthetjük főtt sonkával, szalámival, a stracchinót bármilyen krémsajttal, reszelt sajttal, gorgonzolával, brie-vel vagy camambert-rel is.   Előkészítési idő: 10 perc Sütési idő:           15 perc Típus:                 előétel, sós aprósütemény Nehézségi fok:     könnyű   Hozzávalók 12 darabhoz: 250 g 3-4 mm-es vastagságúra kinyújtott vajas tészta         100 g pármai sonka  150 g stracchino (krémsajt)                                                     Elkészítése A tésztát kiterítem az asztalra vagy egy nyújtódeszkára A tészta egyik felére rákenem a krémsajtot. (Aki nem tudná megsaccolni a felét, az előbb hajtas félbe e tésztát, a hajtási vonalnál nyomkodja meg egy picit, majd ismét terítse ki.) A sajtra ráhelyezem a vékonyra felszeletelt sonkát, majd az egészet befedem a tészta üresen hagyott felével. A tészta szélét gyengéden lenyomkodom. 10-12 cm hosszú 2 cm széles csíkokat vágok, a csíkokat egyenként megcsavarom. A rudakat kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom és 200 fokra előmelegített sütőben 15 -20 perc alatt aranybarnára sütöm. Tipp: sütés előtt a rudacskák tetejét kenjük meg tojássárgájával és hintsük meg szezám maggal, mákkal, vagy apróra vágott mandulával. A végeredmény magáért beszél!