Egyben sült narancsos karaj

  • 2014.02.10.
  • 7

A recept neve olaszul: arrosto con senape e aranciaEgy szép darab karaj, fehérborral megrészegítve, naranccsal gazdagítva, lassú tűzön összesütve. Édes és sós nagyszerű találkozása, ínyenceknek kipróbálásra.

Előkészítési idő: 20 perc Sütési idő:









140 perc Típus:















sertéshús ételek, egytálételek Nehézségi fok:



közepesHozzávalók 6 személyre: 1,5 kg kicsontozott sertéskaraj150 g bacon vagy húsos szalonna1-2 friss ág rozmaring4 db narancs2 kávéskanál méz1 kávéskanál mustármag1 dl marsala vagy édes fehérbor1 gerezd fokhagymasó, borsolívaolaj Elkészítése A kicsontozott sertéskarajt megsózzuk, megborsozzuk, majd befedjük
bacon szalonnával. A bacon tetejére ráhelyezzük a rozmaringágat és a karajt egy spárgával vagy vastag pamut cérnával jól átkötözzük (így a karaj a sütés végéig szépen megtartja a formáját). Egy a hús méretének megfelelő serpenyőbe beleöntünk 5-6 evőkanál olajat, beletesszük a fokhagymát és a mustármagot. Lassan felmelegítjük, hogy az olaj átvegye a fűszerek ízét. Amikor az olaj már forró kivesszük belőle a fokhagymát, beletesszük a karajt és minden oldalát addig sütjük, amíg a szalonna ropogósra nem pirult. A karajt ekkor megöntözzük
marsalával és addig sütjük, míg a bor el nem párolog (kb.: 5-10 perc). A húst áttesszük egy a méretének megfelelő tepsibe, megöntözzük három narancs kifacsart levével és mellé tesszük a narancsok vékonyra szeletelt héját (csak a sárga részét). A tepsit lefedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben 1 óráig lefedve sütjük. Egy tálkában a mézet elkeverjük a negyedik narancs levével. Az egy órás sütési idő elteltével a mézes öntettel megkenjük a karajt és további egy órát sütjük immár alufólia nélkül. Hogy a hús ne száradjon ki, 10 percenként meglocsoljuk
a narancsos pecsenyelével és 20-25 percenként fordítunk is egyet a húson. A sütési idő végén eltávolítjuk a karajról a spárgát és a rozmaringot, vékonyan felszeleteljük és burgonyapürével vagy krokettel tálaljuk.