Vegán töltött szőlőlevél

  • 2020.11.17.
  • 9

A nyáron készítettem első alkalommal vegán töltött szőlőlevelet Adél lányomnak, amikor meglátogattuk a Feröer-szigeteken, ahol 15 hónapja él. A szőlőlevél a saját kertünkben termett, a feltekerésben most segítségemre volt egy kis kütyü, amivel szép, egyforma, két falatnyi töltikék készültek pillanatok alatt. Hasznos kis jószág, bár töltött káposzta készítésére alkalmatlan, csak a szőlőlevelekkel bír el. Friss gombám most épp nem volt itthon, így gyorsan beáztattam némi szárított shiitake és barna csiperkét, és percek múlva már tekertem is a helyes kis töltikéket. Hozzávalók kb 30 töltikéhez:34-35 db tenyérnyi méretű sós lében eltett szőlőlevél25-30 g szárított shiitake és barna csiperkegomba1,5 dl
rizs és ugyanennyi vörös lencse, addig mosva hideg vízben, míg a víz tiszta nem lesz1 fej hagyma, aprítva, kevés olajon üvegesre dinsztelvekevés olívaolajsó, bors, szárított csombor és kapor A szőlőleveleket hideg vízbe, a szárított gombát meleg vízbe áztatom 15-20 percre.Az aprított hagymát kevés olajon üvegesre dinsztelem, majd megsütöm rajta a rehidratált, leszűrt, majd kissé felaprított gombát, végül megfuttatom rajta a jól megmosott rizst. Leveszem a tűzről és hagyom hűlni, majd összekeverem a megmosott vörös lencsével. Fűszerezem sóval, borssal, bőkezűen adok hozzá kaprot és csombort. A masszát a szőlőlevelekbe töltöm, nem túl szorosan, mert a nyers rizs és vörös lencse főzés közben még dagad.
Egy sütőedényt kikenek pár csepp olívaolajjal, szép sorban lerakom az edénybe a tötikéket, betakarom az egészet 3-4 szőlőlevéllel, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje és 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben, kb. egy óra alatt megfőzöm.
Vegán natúr krémmel (vagy joghurttal) és friss kenyérrel tálalom.A bejegyzést a
Chefgomba
szponzorálta, köszönet érte. Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát,
ITT megteheted. Instagramon is
követhetsz.