Focaccia

  • 2020.05.11.
  • 1

Napok óta gyönyörködök a szebbnél-szebben díszített focaccia lepényekben, muszáj volt nekem is sütnöm, főleg, hogy épp virágzik a snidling és van a kertben mindenféle zöldfűszer. Nyersen szebb a látványa, készen isteni finom, kedvencem rajta a sült rozmaring és lilahagyma.Hozzávalók:700
g
kenyérliszt (BL80)3-4 evőkanál olívaolaj (én az aszalt paradicsomét használtam)5
deciliter
langyos víz12
g
szárított élesztő 3
gerezd
fokhagyma24 g (parajdi)
só1
teáskanál
cukorkevés
olívaolaj és só a tetejéreA díszítéshez: virágzó snidling, újhagyma szára, lilahagyma, rozmaring, spárga, sárgarépa, koktél paradicsom, petrezselyem és lestyán levél, oregánó ágacskák, szezámmag.A langyos vízben elkeverem az élesztőt és a cukrot, hagyom felfutni. A fokhagymát reszelem és összekeverem a liszttel és sóval, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és szép, sima, fényes tésztát dagasztok belőle, amit letakarva, huzatmentes helyen hagyok duplájára kelni.A sütőtepsit (a nagyobbik gáztepsi) kiolajozom, beleöntöm a tésztát, széthúzgálom téglalap alakúra, majd hagyom még pihenni 15-20 percet. Ujjaimmal megtapogatom (így kis kráterek keletkeznek a tésztában), majd a tészta tetejét sózom,
meglocsolom kevés olajjal és díszítem a zöldségekkel, zöldfűszerekkel.
180 Celsius-fokra előmelegített légkeveréses sütőben, 20-25 perc alatt megsütöm.
Langyosan tálalom.

Címkék

Kenyér