Baconos-kakukkfüves sült gomba sajtmártással

  • 2019.09.16.
  • 3

A sült gomba az egyik kedvencem. Bébi csiperkéből mindegyik falat kis ízorgia, ezzel az ínycsiklandó parmezános sajtmártással elkészítve lehet laktató főétel egymagában, netán főtt tésztára halmozva (pld. tagliatellével), de körete is lehet egy szelet natúr sültnek. Nem egy kalóriamentes fogás, de valamit valamiért. Hozzávalók 4 adaghoz:fél kg bébi csiperke gombafél kg bébi barna csiperke gomba1 ek olívaolaj és/vagy 50 g vaj 100 g füstölt bacon szalonna1 dl száraz rozé bor3-4 gerezd fokhagymafrissen őrölt bors, ízlés szerint4-5 ág friss kakukkfű2 dl tejszín 100 g mascarpone100 g jól olvadó reszelt sajt50 g frissen reszelt parmezánA bacont nagyon apróra vágom és egy akkora edényben, amibe majd a gomba is kényelmesen elfér, pörcösre sütöm a zsiradékon. Kiveszem az edényből és félreteszem. A visszamaradt zsiradékon, erős lángon, kevergetve megsütöm a gombát. A cél, hogy süljön, ne párolódjon, akkor lesz igazán jó íze, ha aranybarnára sülnek a gombafejek. Előbb-utóbb levet eresztenek, azt hagyom elfőni, még pirítom pár percig, majd ráöntöm a bort és hagyom, hogy felére redukálódjon. Borsozom, hozzáadom a kakukkfű leveleit és a zúzott fokhagymát, majd ráöntöm a tejszínt és belekeverem a mascarponét.
Belekeverem a reszelt sajtot és parmezánt majd hagyom 2-3 percig bugyogva főni, közben a sajt elolvad és mártássá sűrűsödik a
szaft, gyengéden körülölelve a sült gombákat.Rászórom és belekeverem a sült bacon pörcöket, megszórom még pici friss kakukkfűvel és kész, lehet enni!A gombáért köszönet az
AMIGO – a mi gombánknak!Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát,
ITTmegteheted. Instagramon is
követhetsz.