Perzsa fokhagymás-paradicsomos padlizsán, tojással (mirza ghasemi)

  • 2019.08.11.
  • 5

Ezt a nagyszerű perzsa ételt Angliában kóstoltam múlt héten, Adél lányom iráni származású barátnője készítette nekünk pazar perzsa vacsorája egyik fogásaként. Ő tojás helyett – hogy Adél (aki vegán) is ehessen belőle - tofuval készítette, hát az is isteni volt, de itthon az eredeti, tojásos verziót próbáltam ki. Grillrácson füstösre sült padlizsánból, jó érett, ízes paradicsomból, rengeteg fokhagymával készítettem, és nem akarom agyondicsérni, de baromi finom! Gyakori vendég lesz az asztalunkon.Hozzávalók 4 adaghoz:2 nagy
padlizsán1 evőkanál
olívaolaj1 egész fej
fokhagyma1 kiskanál
kurkuma3 nagy, érett
paradicsom2 evőkanál
paradicsompüré1 csipet cukorsó és frissen őrölt bors4 nagy tojásA padlizsánokat nyílt lángon szenesen feketére sütöm, majd ha már foghatóra hűltek, megszabadítom őket a szenes héjuktól, és egy műanyag szűrőben hagyom, hogy a leve kicsepegjen (alternatív megoldásként 220 ° C sütőben 40–45 perc alatt is meg lehet sütni, de így a füstös íz nem lesz benne, pedig ez az egyik alapeleme az ételnek).Egy nagy serpenyőben, olívaolajon, közepes lángon, lassan megdinsztelem a zúzott fokhagymát.
Elkeverem benne a kurkumát, hozzáadom a kis kockákra vágott paradicsomot, a paradicsompürét, cukrot és kb. 15-20 percig főzöm, majd hozzáadom a padlizsán aprított húsát, sózom, borsozom, alaposan összekeverem, és főzöm további 6-8 percig, alkalmanként megkeverve.Felverem a tojásokat, majd belekeverem az ételbe és kevergetve azt, hagyom a tojásokat megszilárdulni. Ezután hagyom a keveréket 15-20 percig hűlni, mivel langyosan szokás tálalni, lapos kenyérrel (esetleg dió szórással).