Cukormentes levendulaszörp

  • 2018.06.21.
  • 3

Tudom, kicsit hatásvadász a cím, mert hogy lehet egy szörp cukormentes? Hát úgy, hogy nem cukorral készült. Több okból minimálisra redukáltam a cukorfogyasztásunkat és igyekszem –amit lehet – másképp megoldani. Egyik évben mindent xilittel főztem be, na olyat többet nem csinálok, mert minket meghajt… egy ideje természetes stevia édesítőt használok, ami 4X édesebb a cukornál, jól oldódik hideg vízben is és nincs mellékíze. Nem olcsó, de valamit valamiért… A levendulát meg szeretjük és idén voltam olyan szerencsés, hogy szedhettem a csodás kiskőrösi levendulásban egy kosárra valót, amiből garázdálkodhatok kedvemre. Hozzávalók:1 liter víz200 g inka sweet stevia 4x 35 g (egy 3 dl-s pohár) levendulavirág (tisztán mérve, szára nélkül)25 g citromsav (ettől lesz igazán szép színe)A édesítőszerből (akit nem kötnek diétás tanácsok, főzze nyugodtan cukorból), citromsavból és vízből szirupot főzök, hagyom kicsit hűlni, majd hozzáadom a levendula virágokat. Hagyom állni pár órát (vagy egy éjszakát), majd leszűröm, a virágokat szűrőben jól kinyomkodom, a levet újra felforralom és csírátlanított* üvegekbe öntöm. Az üvegeket lezárom, majd száraz dunsztban (plédek között, egy kosárban) hagyom lassan kihűlni.
Másnap-harmadnap mehetnek a kamrapolcra, de felbontás után hűtőben tárolom, mert nincs benne semmi tartósítószer és szobahőmérsékleten pár nap alatt megromlana.Vízzel, vagy szódával hígítva, jégkockával, esetleg (bio) citromszelettel kínálom üdítőnek, vagy a tömény szirupot kekszekbe, krémekbe, desszertekbe (pld. sajttortába) ízesítőnek használom.Töményen nagyon intenzíven levendula ízű, ez hígításkor épp kellemesre szelídül, a színe pedig még szódával hígítás után is mesés a citromsavnak köszönhetően, szóval ehhez tényleg érdemesebb citromlé helyett citromsavat használni! (citromlével sárgás szirupot kapunk)* a szörpös üvegeket nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom 15-20 percre. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát,
ITT megteheted. Instagramon is
követhetsz,
mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.