Kókuszos keksz (tej, cukor és gluténmentes)

  • 2013.05.17.
  • 3

Két dolgot szeretnék mondani. Egyrészt: nincs annyi mandula a világon, amit a gluténmentes játszin játszók ne tudnának elhasználni. A legnagyobb szívás, hogy a mandula a legfinomabb liszthelyettesítő - sütikben legalábbis - viszont egyben a legdrágább is. Lehet mandulalisztet venni, lehet darálni bolti mandulát, lehet blansírozni héjas mandulát és aztán darálni és nagyjából ilyen sorrendben csökken a lelkesedés is a mandula iránt, mert mikor az őrült forró mandulaszemeket kivesszük és próbáljuk kipattintani a héjából, akkor azért nem a legszebb gondolatnak jutnak eszünkbe, ugye? Nem beszélve a maga mögött hagyott gusztustalan barna löttyről, ami frankón össze is fogja a lábaskánkat. Ejnye mandula. Pedig nagyon kell, mert a sütiket a darált mandula menti meg.A másik dolog: játék. Csuda kiegészítőket lehet kapni a Dekorellashopban, nézzetek szét, mert nagyon megéri. Szépséges dekortapaszok (olyan mint a cellux, csak mintás és könnyen le lehet szedni a legtöbb felületről) vannak, amivel gyakorlatilag elérheted azt, hogy betankolsz egy fehér étkészletet, és aztán naponta változtatgatod a designt. Szuper cucc, higgyétek el. Könnyen kezelhető, nyissz-nyassz, ragasztás, aztán húzhatod is le és jöhet a másik minta. Itt a képen is azzal van díszítve az üveg, a tányér, a címke. Na és a két másik aduász, ami nélkül nincs 2013-ban gasztroblog-fotó, a papírszívószál és a baker's twine (pékzsineg). Tele vannak az amerikai honlapok ezekkel a cuccokkal, nem csoda, hogy itthon is egyre menőbb.
A játék pedig a következő: Írjátok meg hétfő éjfélig a puffinjatek(kukac)gmail(pont)com email címre, hogy hányféle dekortapasz kapható a Dekorellashopban és hogy Nektek melyik tetszik a legjobban. 1 nyertes lesz, aki egy Rachel Allen: Bake szakácskönyvet fog nyerni. Eredményhirdetés kedden, május 21-én.-------------Köszönöm szépen a rengeteg jó választ. A nyertes Falkovics Pálné. Gratulálok!!!Hozzávalók:10 dkg darált mandula10 dkg kókuszreszelék8 dkg kókuszzsír (vaj helyett, ahogy mondtam, no para, olcsóbb a vajnál)6 dkg nyírfacukor2 db tojás6 dkg aszalt sárgabarack6 dkg étcsoki1. A mandulát és a kókuszreszeléket elkeverjük, a kókuszzsírt megolvasztjuk és kikeverjük a tojásokkal és a nyírfacukorral.2. Az étcsokit és az aszalt sárgabarackot apró kockákra vágjuk.3. Mindent összeöntünk és összekeverjük, majd hűtőbe tesszük, hogy kicsit dermedjen.4. Előkészítünk 1-2 tepsit, sütőpapírral béleljük ki, a sütőt pedig előmelegítjük 175 fokra.5. A masszából diónyi golyókat gömbölygetünk, a sütőpapíros tepsire rakjuk és tenyérrel kilapítjuk.6. 12-18 percig sütjük. Az a jó, ha kezd kicsit pirulni. Nekem még több is volt, mint 18 perc.Ha kihűlt, akkor sem lesz száraz/ropogós, inkább puha keksz ez. A barack íze nagyon nem érződik rajta, viszont jó kókuszos-csokis, tényleg nagyon finom.A kókuszolajat, nyírfacukrot továbbra is itt érdemes venni a puffin12 kuponnal ugyanis 10% kedvezményt kaphattok.Ja, és ez a recept adta az alapot, csak változtattam rajta.