Csokitorta amit nem szükséges hűteni

  • 2021.01.27.
  • 0

Kristóf szülinapjára készült ez a torta. A megszokott csokitortát kérte, így csak kinézetre tudok újítani :)
Az alaprecept/ötlet a Tartine szakácskönyvből van, amit még San Franciscoból hoztunk, amikor jártunk a Tartine pékségben. Egyik legtöbbet sütött recept belőle ez a Devils food layer cake. Gyerekeknek annyit változtattam, hogy tejcsokikrém kerül bele, ők az étnél azt jobban szeretik.Ez a torta szobahőmérsékleten tárolható
(a könyvben 4-5 napot ír). Természetesen hűtőben, hidegen tárolva tovább eláll, de szobahőmérsékleten én azt mondom 3 napot tuti jó, nálunk annál tovább nem tartott ki. Amennyiben hűtőben tároljuk a fogyasztás napján mindenképpen érdemes szobahőmérsékleten tárolni. A dekorációt is úgy készítettem, hogy szobahőmérsékleten tárolható legyen.Hozzávalók (18 cm-es tortához)Tortalap:170 g átszitált (tönköly) finomliszt2 ek. kukoricakeményítő1 csapott tk. (foszfátmentes) sütőpor1/4 tk. szódabikarbóna75 g kakaópor (holland, 20-20%)1 csipet só150 g vaj370 g nádcukor4 tojás210 ml író (ha nincs, akkor fele tej+fele joghurt - legtöbbször nálam is ezzel készül)Sós karamell: 100 g cukor
+ 200 ml forró tejszín+1/2 tk sóKrém:120 g tejszín+250 g tejcsokoládé (jóminőségűt válasszunk, pl. Callebaut)Külső burkolás (étcsoki ganache): 180 g étcsokoládé (legalább 70%os, pl. Callebaut)+200 g tejszín.
Dekoráció macaron (recept ITT) és sütigolyó (recept ITT) és oldalára ehető aranylapA tortalap elkészítésével kezdek. Két 18 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt teszek, oldalait vajazom és lisztezem. A sütőt előmelegítem 175 fokra (légkeveréses).A száraz anyagokat átszitálom és összekeverem. A puha vajat a cukorral habosra keverem. Hozzáadom egyesével a tojásokat és alaposan összekeverem robotgéppel. A robotgépet alacsony fokozatra állítom és a lisztes keveréket 3 adagban, az tejes-joghurtot 2 adagban adom hozzá. Tehát egy adag liszt, egy adag író, megint liszt megint író és végül a maradék liszt is a masszába kerül. Elosztom a masszát a két tepsibe (én mérni szoktam, hogy pontosan felezzem) és 45 percig sütöm (tűpróbával ellenőrizni kell). Tényleg kell a masszába a sok cukor és a vaj, ugyanis ettől lesz egy nagyon puha tésztánk, ami csak úgy olvad a szánkban.Ha kihűltek a tortalapok, akkor mindkettőt kettévágom úgy hogy a tetejének a púpos részét levágom. Érdemes ilyen tortaszeletelőt használni, azzal egyforma vastagságú tortalapokat tudunk vágni. Négy egyforma vastag tortalapom lesz. Úgy forgatom őket, hogy alul is alj és felül is alj legyen (azaz egy sült résszel zárom majd felül a tortát)A sós karamellhez egy nagy alapterületű lábosban közepes/magas lángon karamellizálom a cukrot. Közben mellette egy lábosban a tejszínt felforrósítom. Leveszem a lángról a szépen megolvadt, aranybarna égetett cukrot és hozzáöntöm a tejszínt, majd hozzáadom a sót. Alacsony lángra teszem vissza és 10-15 percet sűrítem.