Marlenka kakaós torta

  • 2020.12.29.
  • 4


A karácsonyi desszertünk volt ez a kakaós Marlenka torta. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint azt gondoltam. Sokszor olvastam róla, hogy mennyire időigényes és macerás megsütni. Hát nem! Egyszerű és gyorsan megvan. Persze a lépések között van, hogy a torta a hűtőben pihen, dermed.Mindenképpen előző napon érdemes elkészíteni, de akár 2 nap is belefér, hiszen az idő csak jót tesz neki.Hozzávalók (kb. 15*18.5 cm-es tortához):Tortalap (ebből lesz az 5 darab tortalap és a morzsa, amivel a tortát bevonom)260 g liszt30 g holland kakaópor (2 ek.)2 csapott tk. foszfátmentes sütőpor (9 g)csipetnyi só200 g cukor200 g vaj2 ek méz (50 g) nálam akácméz2 tojás (M-es 2*60g=120 g)70 ml tejKrém:400 ml tej4 ek. kukoricakeményítő (40 g)1 tk. vaníliakivonat150 g puha vaj320 g sűrített tej (Sparból 2 tubusnyi 2*170g - eredetileg 340 g lett volna, de csak 320-at sikerült kinyomni a tubusokból) - nem gond ha kicsit több vagy kicsit kevesebbCsoki a tetejére:20 g étcsoki (nálam 70%-os Callebaut)30 g tejszínA torta mérete nagyban függ attól, hogy mekkora tepsiben és hogyan sütjük, illetve mennyi szélet vágunk le a tortalapokból. Mindjárt írom is, hogy nálam hogyan készült, illetve, hogy mit javasolnék egy alacsonyabb klasszikus marlenkához hasonló magassághoz (következőre én is ki fogom próbálni sokkal vékonyabb lapokkal)Szóval nálam 5 tortalap készült a fent leírt mennyiségből, de ha alacsonyabb, vékonyabb lapos tortára vágytok, akkor 6 lapot süssetek és egyik lapot használjátok fel morzsának (ugyanis maga a torta 5 lapból áll)A sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeveréses). Egy lábosban összeolvasztom a cukrot, vajat és mézet. A lábost hideg vízbe állítom. amint langyos lesz mehetnek bele a tojások egyesével és a langyos tej. Kézi habverővel dolgozom. Aztán beleszitálom a liszt, kakaó, sütőpor, só keveréket és egy spatulával eldolgozom.Nekem így 940 g tésztám lett. Ezt azért fontos lemérni, mert innen jön a matek része, hogy pontosan hogyan is osszuk fel. Nekem 33*38 cm-es a legnagyobb tepsim, ami a sütőhöz való.Ha a vastagabb lapos verzió megfelel (amit a képen is láttok) és van 33*38 cm-es tepsitek, akkor 5 részre osszátok a tésztát: egyik tepsibe sütőpapírra teszem a tészta 4/5 részét (750 g), egy másik sütőpapírra teszem a maradék 190 g tésztát és azt 16.5*19 cm-es téglalapra simítom. Tehát két adagban fogom a tésztát megsütni, egyikben lesz a 4 tortalap, másodikban a kis egy darab tortalap. De azt is a sütőpapírra egyengetem még mielőtt nagyon megdermed a tészta.Ha alacsonyabb, klasszikusabb Marlenka készülne, akkor 6 részre osztjuk a teljes mennyiséget: 940 g tészta/6=kb.155g tészta. Ez esetben egyik tepsiben 4*155=620 g kerüljön 33*38 cm-e spatulával oszlassuk el, a másikba a maradék 320 g 33*19 cm-es méretre oszlatva.A tortalapokat 170 fokon nagyjából 8 perc alatt sütöm meg (tűpróbával érdemes ellenőrizni, a kakaós lapon kevésbé látszik, hogy mikor van kész).Hagyom a sütőpapíron teljesen kihűlni. Addig készül a krém.A keményítőt egy kevés tejben habverővel csomómentesre keverem, ajd hozzáöntöm am aradék tejet is, hozzáadom a vaníliát és alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Pudingnál sokkal keményebb állagot fogok kapni. Folpackot teszek a még meleg krém tetejére és hidegre teszem. Ha teljesen megdermedt, csak akkor állítom össze a krémet. Amíg dermed, addig a lapokat méretre vágom. A nagy lapot négybe vágom, a széleit levágom, az ötödik lapot is méretre vágom. mivel nekem 5 vastagabb lapom lett, ott kicsit megfaragtam a tetejét is, hogy picit vékonyabb legyen, illetve egyenes legyen a felülete.A morzsát is elkészítem a maradék tésztából. Kézzel morzsolom aztán egy nagy lyukú szitán átszitálom. Félreteszem.Folytatom a krémmel. Ha elfelejteném kivenni a vajat a hűtőből, akkor kiolvasztó programon a mikróban 10-20 másodperc alatt a dermedt vajból remek szobahőmérsékletű vaj varázsolható. Fontos, hogy ne olvadjon! Tényleg csak puhuljon. A dermedt keményítős tejet robotgéppel habosítom, hozzáadom a vajat és a sűrített tejet is. Nálam 900 g krém lett. Ezt szintén az egyenletes elosztás miatt érdemes lemérni. Úgy osztottam 5 részre, hogy 4*170 g kerül a lapokra és maradt 220 g a tetejére és oldalára. Összeállítom a tortát úgy, hogy minden lapra kerül 170 g krém, a végén pedig a maradék 220 grammot a tetejére és oldalára kenem. Beteszem dermedni pár órára hűtőbe. A morzsát a nagy lyukú szita segítségével a tortára szitálom. Az oldalaira kézzel próbálom rátapasztani.Végül a csokizáshoz a forró tejszínbe teszem a csokit, egyneműre keverem, habzsákba teszem és egy nagyon pici lukat vágok rajta, hogy éppen csak egy vékony csokicsíkot tudjak kinyomni. A tortát sütőpapírral körbepakolom (mert a csoki oda is fog folyni) és oda vissza mozdulatokkal átlósan haladok a tortán. Ha túl ritkán lenne a csoki, akkor visszafele is haladok még egyszer a csokicsíkozással. Máris tálalható. Amennyiben hűtőben pihentetjük a tortát, úgy tálalás előtt érdemes időben kivenni, mert szobahőmérsékleten igazán puha. Vagy mikróban 10-15 másodpercet segítsetek rá minden szeletre, nagyon megéri, úgy lesz igazán puha!