Tepsis krumpli pirított zsályával, zöldséges kuszkusz-bulgur és grillezett füstöltsajt

  • 2020.11.12.
  • 9

Bár nagyon hosszú címe lett ennek a fogásnak, higgyétek el nagyon egyszerű elkészíteni! A tepsis krumplit fokhagymával és ropogós zsályával fűszereztem. A főtt kuszkuszhoz és bulgurhoz friss aprított paradicsomot, uborkát és lilahagymát kevertem. Füstölt grillsajttal tálaltam, de mehet hússal, tofuval. Kinek mi fér bele.Hozzávalók (2-4 adaghoz - nekünk 4):Tepsis krumpli:800 g krumplisó, olívaolaj20 zsályalevél6 gerezd fokhagyma+ néhány evőkanálnyi olívaolaj és egy kevés sóZöldséges kuszkusz-bulgur:50 g kuszkusz50 g bulgursó1 nagy csokor petrezselyem2 paradicsom1/3 kígyóuborkaolívaolajsó1 lilahagyma50 g pirított mandula (lehet sós is)Hozzá füstölt grillsajt (pl. Karaván), de lehet halloumi, tofu, grillezett csirkemell, ami éppen van.A krumplikat megmosom, hámozom, kis hajókra vágom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, löttyintek rá egy kevés olívaolajat, sózom majd mehet a 220 fokos sütőbe nagyjából 25 percre.Amíg a krumpli sül megfőzöm a kuszkuszt és a bulgurt is (kuszkuszt kétszeres forró sós vízben lefedve hagyom állni 15 percet), a bulgurt 5-7 percet főzöm sós vízben. Ha netán maradna folyadék, akkor leszűröm. Aprítom a petrezselymet, paradicsomot, uborkát és a lilahagymát is. Előkészítem a mandulát és a grillsajtot.A krumplihoz 6 gerezd fokhagymát aprítok, löttyintek hozzá olajat, beleforgatom a megmosott, megszárított zsályaleveleket, majd a 25 perc letelte után a tepsibe teszem és összekeverem a krumplival. 220 fokon további 10 percet sütöm. A cél az, hogy a krumplik és a zsálya is ropogós legyen.Befejezem a zöldséges kuszkusz-bulgurt. Ha már a bulgur és a kuszkusz is kissé meghűlt, akkor hozzákeverem az aprított petrezselymet, paradicsomot, uborkát és a lilahagymát. Löttyintek hozzá olívaolajat és sózom. Tálaláskor fogom megszórni a mandulával.A füstölt grillsajtot is megsütöm. A tepsis zsályás-fokhagymás krumplival és a zöldséges kuszkusz-bulgurral tálalom.