Teljes kiőrlésű kifli (tönkölyliszttel)

  • 2020.08.25.
  • 2

Házi kiflik tejszínnel, teljes kiőrlésű tönkölyliszttel. Nagyon puhák még másnap is. Szuperül fagyaszthatóak, így bármikor vehetünk ki friss kiflit a fagyasztóból.Hozzávalók (8 db kisebb kiflihez):250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt150 g tönköly finomliszt1 tk. só25 g friss élesztő100 ml tejszín (nem főzőtejszín, hanem 30%-os tejszín)250 ml víz (de ennek a mennyisége a liszttől is függ)40 g olvasztott vaj
A langyos vízbe teszem 5 percre az élesztőt. Addig kimérem egy nagyobb tálba a liszteket, sót, tejszínt (langyos legyen) és olvasztott vajat. Hozzáadom az élesztőt és a kézi robotgépem dagasztókarjával nagyjából 5 perc alatt egy puhább bucit dagasztok. Lefedem és a kikapcsolt sütőbe vagy mikróba teszem a tálat és nagyjából 1 óra alatt duplájára kelesztem. Lisztezett felületen 8 részre osztom (nagyjából 100 g per darab, én mértem, hogy egyformák legyenek). Enyhén lisztezett deszkán egy oválist nyújtok, viszonylag vékonyat és szorosan feltekerem majd kiflit formázok. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és hagyom 20 percet kelni. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses). A kifliket egy ecset segítségével megkenem tejjel. A sütőben 20-23 perc alatt megsütöm.