Naan kenyér teljes kiőrlésű liszttel

  • 2020.06.10.
  • 5

Még újévkor elkészült a szuper lencsefőzelék, ami nagyon hasonlít arra, amit a Hathiban (indiai kifőzde a közelünkben) szoktam enni, de akkor nem volt idő Naant sütni. Azóta a lencsefőzelék is sokszor készült és tesztelgettem a Naant (indiai lepénykenyér). A Naan fehér lisztből készül, de valahogy nem hagyott nyugodni. Teljes mértékben teljes kiőrlésűvel nekem sem lett az igazi, de ha szinte felesben kerül bele finom és teljes kiőrlésű liszt, akkor nyert ügyünk van.Hozzávalók (8 kisebb lepénykenyérhez, nagy arasznyi az átmérőjük).130 ml langyos víz1 tk. cukor1 zacskó instant életsző (9 g, 2.5 tk.)130 g teljes kiőrlésű (tönköly) liszt150 g (tönköly) finomliszt40 g zabpehelyliszt1/2 tk. só1 ek. olívaolaj130 g görög joghurtegy kevés olívaolaj a sütéshezolvasztott vaj (esetleg fokhagyma) és koriander/petrezselyem a tálaláshozA langyos vízben elkeverem a cukrot és az élesztőt. Egy nagyobb dagasztótálba kimérem a liszteket, beleszórom a sót, hozzáadom az olajat, a joghurtot és az élesztős vizet. Kézi robotgépem dagasztókarjával nagyjából 5 perc alatt egy bucit dagasztok belőle. Fontos, hogy ne legyen túl kemény (tehát kényelmesen dagasztható legyen, ne akarjon leégni a robotgéped dagasztáskor), mert a teljes kiőrlésű lisztes kelt tészták akkor nem kelnek meg. Ha olyan a liszted, hogy több folyadékot igényel akkor inkább tegyél egy picivel több vizet bele. Lefedem a tálat és megy be a kikapcsolt mikróba vagy sütőbe, ott gyorsan megkel a tészta (huzatmentes, meleg helyre érdemes tenni). Nagyjából 50 perc- 1 óra alatt duplájára kel, akkor 8 egyforma gombócot formázok enyhén lisztezett felületen (mintha zsemléket készítenék). Közben egy serpenyőt szárazan magas fokozaton hevíteni kezdek. A legjobb, ha öntöttvas van, vagy nekem Tefal ingenio, nehéz, vastag falú, ami megtartja a hőt sokáig.Az első gombócot jó vékonyra nyújtom, nagyobb arasznyi átmérő volt a mérce. A forró serpenyőbe teszek 1 teáskanálnyi olívaolajat, azt ecsettel szétkenem és a nagyon forró serpenyőbe mehet az első Naan. akkor jó, ha szépen buborékosan púposodik. Megforgatom, másik oldalát is megsütöm. Aztán jöhet a következő. Mindenik sütéskor kerüljön pici olaj a serpenyőbe.Ha megsült, akkor megkenem olvasztott vajjal és szórok rá petrezselymet (nem volt itthon koriander). Mi a lencsefőzelékkel ettük.A Hathiban fokhagymás Naan is kapható, ahhoz akárcsak a lángoshoz javaslom, hogy egy fokhagymás keveréket készítsetek el előre (2 nagy vagy 3 kisebb gerezd fokhagyma nagyon apróra vágva, vagy fokhagymapréssel+50 ml olaj+50 ml víz+egy kevés só - ezt a keveréket én egy lezárható üvegben készítem és jól összerázom). A végén ecsettel lehet a Naant kenni.