Kifli

  • 2020.05.18.
  • 7

A házipékségem egyik sikeres darabja volt ez a kifli. A srácok nagyon szerették és ráadásul nagyon gyorsan elkészül.Hozzávalók (8 kiflihez, 4-4 fért el egyszerre a sütőm nagy tepsijében):250 ml langyos tej1 tk. cukor25 g friss élesztő (vagy 1 instant, 9 grammos)500 g (tönköly) finomliszt1 tk. só80 ml olaj100 ml langyos víztetejére 1 kissé felvert tojásA langyos tejben elkeverem az élesztőt és a cukrot és hagyom felfutni 5-10 perc alatt. Közben kimérem a lisztet, beleszórom a sót, hozzáadom az olajat és a langyos vizet. Beleöntöm a tejes-élesztős keveréket és a robotgép dagasztókarjával nagyjából 5 perc alatt egy puha bucit dagasztok belőle. Lefedve a kikapcsolt sütőbe vagy mikróba teszem és hagyom duplájára kelni (nálam 30 perc volt).Nagyjából 900 g tésztánk lesz, ezt mérleg segítségével 8 részre osztom (110-115 g per darab).Minden tésztadarabból egy oválist formázok és enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtom. Egyik hosszanti végénél fogva jó szorosan feltekerem és végül kiflivé hajlítom. Hagyom 20-30 percet kelni a tepsiben. Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeveréses). Egy tojást felverek kissé villával majd ecsettel bekenem a kifliket. Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm.