Citromos-mogyorós tekercs

  • 2020.07.21.
  • 0

Egy könnyed mogyorós piskótatekercs mascarpones citromkrémmel töltve. A mogyorós piskótához mogyoróolajat használtam és jó sok darált pirított mogyorót. A krém egy klasszikus citromkrémből, (lemon curd) és mascarponé-tejszínhab keverékéből áll.Hozzávalók (nagyjából 23*35 cm-es tepsibe készült tekercshez):3 tojás szétválasztva (100 g tojásfehérje és 50 g sárgája)6 ek. cukor (110 g)6 ek. mogyoróolaj (50 g) (nekem Lidlben kapható volt, de más olajjal is készülhet, ha nincs kéznél mogyoróolaj)3 púpozott ek. darált, pirított mogyoró (40 g)5 ek. tönköly finomliszt (70 g)1/2 tk. foszfátmentes sütőporKrém:Lemon curd RECEPT ITT
(a fele, kb. 200 ml szükséges a tekercshez)
+ 125 g mascarpone+ 100 ml tejszín kemény habbá verveA sütőt előmelegítem 170 fokra. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszek. A piskótához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét a cukorral kemény habbá verem, hozzáadom a sárgákat, majd belecsurgatom a mogyoróolajat. A robotgépet félreteszem és ezután spatulával óvatosan forgatom bele a darált mogyorót, lisztet és a sütőport. A tepsibe egyengetem majd nagyjából 20 perc alatt megsütöm. Ahogy kiveszem a sütőből egy konyharuhával azonnal feltekerem és kicsit hagyom hűlni. Lehúzom a sütőpapírról és addig amíg meg nem töltöm feltekerve, konyharuhába tartom.A citromkrémet a linken leírt módon készítem el, akár napokkal a piskóta előtt. A recepthez csak a felére lesz szükség, másik felével linzert tölthetünk, de akár a reggeli zabkására vagy vaníliafagyira is kanalazhatunk belőle.Fontos, hogy a lemon curd hűtőhideg legyen, amikor a mascarponeval összekeverem. Ha csomós lenne vessük be a robotgépet. A tejszínhabot viszont óvatosan spatulával forgassuk bele, ne robotgéppel. A krémet a tekercsbe kenem, szorosan feltekerem egy sütőpapír segítségével beburkolom és 1-2 órára hűtőbe teszem. 1-2 óra alatt szépen összeáll és könnyű lesz szeletelni.