Pestós-parmezános gazdag zöldségleves

  • 2019.12.04.
  • 9

A hideg időben egyre gyakrabban eszünk gazdag, forró leveseket akár vacsorára is. Került ebbe minden, ami a hűtőben és a fagyasztóban volt: kockázott bacon, répa, petrezselyem gyökér, fodros kel, krumpli és ami semmiképpen se maradjon ki belőle az a szárzeller, a parmezán és a pesto!
Hozzávalók (nálunk 8 adaghoz):125 g kockázott vagy csíkozott bacon1 vöröshagyma6 gerezd fokhagyma1 petrezselyem gyökér4 répa3-4 szárzeller (levelei is)2 krumpli3 nagy marék aprított fodros kelnéhány szál petrezselyem zöldje aprítva2 liter víz1/2 tk só (vagy több, a bacontól függően)1/2 citrom leve30 g reszelt parmezán120 ml tejszíntálaláshoz
orzo vagy midolline főtt tésztaszintén tálaláshoz pesto, vagy bele is keverhetünk 2-3 evőkanálnyitEgy nagy fazékba teszem a felkockázott hagymát a baconnel és üvegesre párolom, hozzáadom a felkarikázott répát, petrezselyem gyökeret, aprított zeller szárat, zöldpetrezselymet, fodros kelt és az aprított fokhagymát. Felöntöm vízzel, sózom és nagyjából fél óra alatt puhára főzöm a zöldségeket. Ha puhák a zöldségek, akkor belefacsarom a fél citrom levét, hozzáadom a reszelt parmezánt és a tejszínt. Felforralom. Végül a pestót is beleteszem, de azt akár tálaláskor is lehet.Főztem külön midolline tésztát (ezt itthon én nem láttam, de helyette kapható orzó, vagy egyéb apró szemű tészta) és azzal gazdagítottam.