Répatorta pohárban

  • 2019.03.25.
  • 1

Répatorta lapok maradékából készülhet pohárkrém is. Vagy éppen maradék répamuffinból. Van, hogy sok répamuffint sütök, annak egy része a fagyasztóban köt ki és utána ilyen pohárkrémben végzi.
Hozzávalók (10-12 üvegnyi desszerthez):400 g répatortalap (8 muffin)150 g étcsoki (70%-os Callebaut)+ 150 ml tejszínből ganache+ 200 ml tejszín(hab)vaníliapuding
recept itt
(vagy 1 zacskó bolti puding)Diógrillázshoz: 150 g cukor+ 200 g pirított dióSzederszósz: 250 g szeder+ 1 ek. cukorA vaníliapuding főzéssel kezdek. Az itt leírt recept alapján. Ha valakinek nincs türelme, ideje házit készíteni, akkor egy bolti pudingot főzzön, vagy főzés nélkülit keverjen be. Nagyjából 500-600 ml puding elég lesz.A diógrillázshoz a diót száraz serpenyőben megpirítom. A cukrot karamellizálom, amint folyós, aranybarna hozzáadom a diót, beleforgatom majd egy nagy sütőpapírral bélelt tepsire kanalazom vékony rétegben, jól elterítve. Hagyom teljesen kihűlni a diót. Felét aprítógépben darálom, a többit darabosan fogom tálalni. Egy picit sok lett a dió, abból van maradék, de el fog fogyni egyéb desszerthez, vagy a reggeli zabkásához. Az aprítógépem nem túl erős, a botmixerem üveges alja. Pulzálva egyszerű darálni ezt a keménynek tűnő diógrillázst.A szedret a cukorral kissé összeforralom. Hagyom kihűlni.A csokihabot is elkészítem. A 150 ml tejszínt felforrósítom majd hozzáadom az étcsokit. Alaposan elkeverem, hagyom szobahőmérsékletre hűlni. 200 ml tejszínt kemény habbá verek és egy spatula segítségével óvatosan a csoki tejszín keverékhez forgatom.Előkészítem az üvegeket és az répatortalapból egy keveset az aljára morzsolok. Megy rá a csokihab, újabb adag tortalap darabkák, rá vaníliapuding. Végül pedig szedret kanalazok rá és megszórom a darált diógrillázzsal, teszek rá nagyobb diódarabokat is. Akár azonnal is lehet kínálni.Ha vendégeknek készül és másnap tervezem tálalni, akkor a szeder és grillázs csak tálaláskor kerül rá. A grillázst zárt dobozban szobahőmérsékleten tárolom. Tálalás előtt fél órával érdemes az üvegeket kivenni hűtőből, hogy a csokihab puhább legyen.