Mézeskalács, ahogy én készítem

  • 2012.12.13.
  • 2

A mézeskalács sütése kötelező szeánsz karácsony előtt. Lehet szórakoztató is, de azért lássuk be, inkább a bosszantó kategóriába tartozik. Kemény, ragad, nem nő meg, megnő, túl édes, ízetlen, törik, morzsás, és még ki tudja milyen nyavalyái lehetnek, pedig első ránézésre simán megugorható akadálynak tűnik a mézes tészta sütése. Nálam a legjobban bevált mézes tészta recept a Marlenka sütésekor alakult ki, ez ugyan lassabban puhul meg, de nagyon finom, a karácsonyi
verzióba kerül némi mézeskalács-fűszerkeverék, de anélkül is hibátlan. Ha karácsonyfadísznek sütjük, érdemes előde lyukat ütni bele egy szívószál segítségével.
Elkészítés:
Egy csomag szódabikarbónát összekevertem két ek ecettel, aztán 10 dkg vajat, 25 dkg cukrot, és két evőkanál mézet habosra kevertem, folyamatosan melegítve. Ez közben kicsit megbarnul, karamelles lesz, de ez a lényeg. Belekevertem az ecetes szódát, aztán edény a tűzről le, és mehet bele két tojás, gyorsan elkeverve, nehogy csomós legyen. Átlátszó barna lötty lesz az eredmény, ezt kell 75 dkg liszttel összegyúrni, és papírvékonyra nyújtani. Kiszúrás után mehet a sütőpapírra,
3perc alatt megsülnek (vigyázat, gyorsan megég).Lusták az IKEA svéd finomságok boltjában készen is vehetnek mézes tésztát, de az túl puha fenyődísznek.
Az írókához 1 tojás fehérjét annyi porcukorral keverek habosra, hogy kemény, fényes hab legyen, alig folyós massza lesz az eredmény.
Ez pedig az én kedvenc Rudolfom :D lényegében vakkantás nélkül tűrte az agancsos kínzást...