Sokmagvas kenyér

  • 2020.10.07.
  • 3

Sokmagvas kenyereimElőtészta: Reggel készül a délutáni sütéshez.15 dkg BL 80-as liszt,1,5 dl víz1 mokkáskanál instant élesztő1 mokkáskanál sóEgy tálban fakanállal összekeverem és behúzom egy zacskóba, lezárom, hogy levegő ne érje.
Kenyér hozzávalói:450 gr BL 80-as liszt100 gr Tönköly fehér liszt50
gr Teljes kiörlésű Tönköly liszt50
gr Rozs liszt7

gr instant élesztő1

evőkanál (púposan) korpa1

ek szezám mag1

ek tökmag1

ek napraforgó1

ek lenmag2

ek (csapott) só2

ek olaj (vagy kacsazsír)3

dl langyos víz1

dl langyos tejAz
összes előtésztaHa nem elég jó a liszt minősége (ami mostanában nagyon gyakori, akkor 2 teáskanál sikér sokat segít)Robotgépbe rakjuk a hozzávalókat és -géptől függően- 10 perc dagasztás.- A tálban hagyjuk a tésztát, letakarjuk és 30 perc pihentetés.- Pihentetés után kicsit átdolgozzuk a tésztát, letakarjuk és duplájára
kelesztjük.A sütőedényeket (sütőformát) előkészítjük, belsejét enyhén olajos ecsettel bekenjük.A tésztát két részre osztjuk, (mérlegen lemérem, hogy egyformák legyenek) megformázzuk, és a formába helyezzük.A két formát behuzzuk egy nejlonba és lezárjuk, hogy ne kapjon levegőt a tészta, ne száradjon ki a teteje.
Újabb kelesztés.30 perc uán a sütőt bekapcsoljuk 200
fokra, zsilettel, vagy szikével bevágjuk a kenyértésztát,
hideg vízzel bespricceljük, majd 5 perc mulva a sütőbe helyezzük. A sütő ekkor még nem éri el a 200 fokot, de ez azért is jó, hogy a tészta a sütés elején még kelni fog.
Végig 200 fokon összesen 40 perc a sütési idő.Amikor kisültek a kenyerek, rácsra helyezve, hideg vízzel lespriccelve hagyjuk kihülni.
























(2 db 70 dekás kenyerünk lesz)