Házi (majdnem) fehér kenyér

  • 2020.06.12.
  • 6

Házi (majdnem) fehér kenyér
Hozzávalók és elkészítés
650 g BL 80-as Szatmári kenyér liszt5 dkg Szarvasi Teljeskiörlésű liszt35 dkg öregtészta
(egy hétig volt hütőben, lezárt dobozban)4 dl langyos víz1 csapott mokkáskanál instant élesztő1 mokkáskanál kristálycukor2,5 teáskanál só3 evőkanál étolajA dagasztógép táljába rakom sorba a hozzávalókat, majd 8-10 percig dagasztattam.
Aránylag jó kis lágy (majdnem ragadós) a
tészta
- 30 perc pihenő- Kézzel kicsit átgyúrva- újra kelesztőtál és 30 perc ujabb pihenő- Enyhén lisztezett felületre borítottam és formáztam. (Nagyon finom lágy volt a tészta)
A 8 literes jénai sütőt kibéleltem sütőpapirral, de (a jénai alját picit kikentem olajjal, úgy raktam rá a papirt, és a papirra is húztam enyhén egy ecsettel olajat)
- 20 perc pihenő után bevagdostam a tésztát és bekapcsoltam a sütőt 250 fokra.
- amig a sütő felmelegedett (20 perc) addig még pihent a tészta a jénaiban- lespricceltem vízzel, a jénai tetejét is és beraktam a sütőbe, a 250 fokot levettem 200 fokra.
Végig zát tetővel 200 fokon sült 45 percig.A kenyér kisült. Kivettem a jénaiból egy rácsra raktam, lespricceltem és hagytam kihülni.
Az eredény egy gyönyörű kenyér, aminek a lespriccelés után ropogott a héja.