Virágzsömle

  • 2013.11.24.
  • 3

Ha jártál már Görögországban, (és abban biztos vagyok, hogy igen)
akkor biztos találkoztál már ezzel a finomsággal, ugyanis a görög
pékségek polcain bármikor megtalálható.
Nálam viszont kenyérnek indult az egész, de menetközben vett
egy fordulatot és megszületett a

virágzsömle. Ez most kenyértésztából van, de ha valóban az igazi görög virágzsömlét szeretnénk megsütni, akkor víz helyett tejet, és a magvas liszt helyett síma fehér lisztet használunk, s vajból is tehetünk többet a tésztába. De most nézzük, hogyan is készült ez a mutatós péksütemény.
Először is kovászt készítünk:
A kovász hozzávalói:30 dkg liszt3 dl víz2 evőkanál olaj1,8 dkg élesztő
Fakanállal egy kelesztőtálban összekeverjük, letakarjuk, s legalább 5-6 órát kelesztjük.
A zsömle hozzávalói
Az összes kovász+30 dkg liszt (szatmári)10 dkg zabpehely (apró szemű)10 dkg napraforgómagos lisztkeverék (LIDL-s)2 dkg só2
dl víz5
dkg lágy vaj
Az összes hozzávalókat dagasztógépbe rakjuk. Akkor lesz jó, amikor már a tészta elválik az edény falától. (dagaszthatjuk kenyérsütőben is) !A kelesztőkosarat (kelesztőkendővel) kibéleljük, (akinek nincs, ilyen alkalmatossága, az a szokásos módon keleszti) belerakjuk a kicsit megformázott tésztát 30 perc pihentetés után vissza kell gyúrni majdnem az eredeti méretére. Újból 30 percre visszarakjuk a kelesztő edényünkbe.Megvárjuk, hogy duplájára keljen a tészta.Amikor ezt elértük, akkor kiborítjuk a kelesztőedényből kissé kisodorjuk és
9 db egyforma részre elvágjuk. (ezek a gombócok egyenként 17 dkg-osak voltak)
A kelesztőkendőnkkel letakarjuk a gombócokat és 10 percig pihentetjük. A 10 perc letelte után elővesszük a kihúzható tortakarikánkat és elkezdjük a tésztagombócokat zsemleformára igazítani.Fontos, hogy nem kell átgyúrni, nem kell a levegőt kiszorítani belőle,
és a formázás gyakorlatilag csak éppen annyi, hogy kerek legyen. Nem kell szabályos zsemlékre formázni, kelés közben úgyis kikerekednek.
Előveszünk egy tepsit, amire egy sütőfóliát (szilikonos sütőpapírt) teszünk, majd ráhelyezzük a 30 cm-re
kihúzott tortakarikát. 8 db gombóccal körberakjuk a tortakarikát. A kilencedik zsömlegombócot szépen középre helyezzük. Letakarjuk és 1 óra hosszáig kelesztjük. Kelesztési idő alatt a 40. percnél bekapcsoljuk a sütőnket és 250 fokra előmelegítjük. (ez kb 20 perc)
Sütőbe helyezés előtt a virágzsömlénket jócskán lespricceljük vízzel. (úgy, hogy álljon a tészta alatt a víz). Tetejét tetszőlegesen magvakkal (én most szezám maggal) megszórjuk.

250 fokon sütöttem 25 percig, majd 200 fokra levettem a hőfokot és további 20 percig sűlt. Természetesen a hőfok és a sütési idő sütőfüggő, erre mindenkinek oda kell figyelni. Ha esetleg hamarabb pirulna, akkor fóliát tehetünk sütés közben a tetejére.


A képek minőségéért elnézést kérek, de már nagyon késő volt amikor fotózásra kerül a sor.