Miszópasztában pácolt halfilé

  • 2017.11.03.
  • 2

 Az egyik legkülönlegesebb halétel a maga japán "egyszerűségében"! Különleges alkalmakra, mint a közelgő Karácsony. Addig beszerezhetőek a hozzávalók, és készíthetünk egy főpróbát szűk körben. Ha mindeddig nem voltunk a japán konyha szerelmesei a dashi por (szárított tonhal por) különlegesnek számíthat, és ha nem tudjuk felhajtani, elsőre kihagyhatjuk a hozzávalók közül. A halfilé, lehet egy fehér húsú tengeri hal, tokhal, vagy akár busa. Hogy bőrösen fogjuk elkészíteni avagy nélküle ezt döntsük el ízlésünk szerint, de még a pácolás előtt.

Hozzávalók:
4 szelet vastag friss halfilé 400-500 g
100 g shiitake gomba
1 evőkanál mogyoró olaj
2 evőkanál világos szójaszósz
1/4 teáskanál dashi por
1 teáskanál méz
1/2 teáskanál pirított szezám olaj
1 szál zöld hagyma
A páchoz
150 g világos miszó paszta
50 g bio nádcukor
100 ml szaké
1 teáskanál pirított szezám olaj
Először elkészítjük a pácot. Egy üvegtálban a miszó pasztához elkezdjük folytonos keverés mellett adagolni a szakét. Amikor már sima állagú a mártás, szintén kisebb adagokban hozzáadva kevergetve feloldjuk  benne a cukrot. Legvégül a szezám olajjal elegyítjük. 
A halat megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, minden oldalról beleforgatjuk a pácba, és egy zárható üvegtálba fektetjük a maradék pácot is ráöntve. Legalább 6 órára hűvös helyre tesszük.
A halfiléket egy tűzálló tálba helyezzük, és betesszük 15-20 percre 200 fokos előmelegített  sütőbe.
Amíg a hal sül elkészítjük a gombár és a hagymát.
A  shiitake gombákat megmossuk száraikat eltávolítjuk, és a  gomba fejeket vékony csíkokra vágjuk. A szójaszószban elkeverjük a mézet szezám olajat, és a dashi port. Felmelegítjük az olajat egy serpenyőben, beletesszük a gombát, és állandóan kevergetve megpirítjuk. Ráöntjük a szójás keveréket és még egy percig ezzel is pirítjuk.
A zöldhagymát ferdén nagyon vékony szeletekre vágjuk, és jeges vízbe tesszük a felhasználásig.
Tálalás:
Egy lapostányér közepén elhelyezzük a halfilét rákanalazzuk a gombát, és megkoronázzuk a vízből kivett kifacsart zöldhagymával.
A megmaradt pácot 5-6 percig főzzük, kis üvegbe töltjük és a hűtőben tárolva még napokig eláll.Felhasználhatjuk levesekbe, vagy öntetént zöldségekhez.