Fűszerek világa

  • 2015.12.18.
  • 9

A fűszerek gazdag tárháza a nyomelemeknek és vitaminoknak éppen attól, hogy rendkívül nagy mennyiségben koncentrálódnak bennük mindezen hasznos anyagok főleg illóolajok formájában - rendelkeznek olyannyira intenzív aromákkal.
Megkülönböztetünk friss avagy zöld fűszereket, vagy fűszernövényeket, és szárított fűszereket, melyeket egészben vagy őrölve használunk fel az ételkészítés során. A különböző népek konyháin használnak fűszerkeverékeket, melyeknek van általános és titkos családi receptje és elkészítési módja. Kaphatóak készen is de összehasonlíthatatlanul jobb a házilag frissen készült fűszerkeverék.

Sok könyv jelent már meg magyar nyelven konkrétan a fűszerekről és szinte minden szakácskönyv megemlíti valamilyen formában. Sajnos legtöbbször fordítási hiányosságok miatt, nem jól azonosítják a fűszerek elnevezéseit, és ilyen hibákat még a legnagyobb fűszer enciklopédiában is találni. Ettől még használjuk bátran a fűszereket — ez viszont nem azt jelenti, hogy korlátlan mennyiségben, itt is fontos a mértékletesség, az arányok betartása, különben nem csak elronthatják az ételt, hanem akár mérgezést is okozhatnak.
A fűszer kulináris jelentősége elsősorban hogy megadja az étel sajátságos ízét, és hogy kiteljesedhessenek az alapanyagok..A fűszerek egyben gyógynövények is, ezt alkalmazza az ájurvédikus konyha több évezrede, ahol megvannak a szabályai annak, milyen alkatú és állapotú embernek milyen fűszereket és mekkora mennyiségben adjunk az ételekhez. A fűszerekkel tudjuk korrigálni bizonyos zöldségek, és alapanyagok kedvezőtlen tulajdonságait is.
 
A fűszerek mindig a gazdagság szimbólumai voltak, azt gondolom, kijelenthetjük ma már nem csak materiális értelemben.Az étel kifinomultabb, lágyabb, és kellemesebb lesz általuk. Az aroma és ízanyagok változatossága növelik az étel minőségét.A fűszerek a legnagyobb segítőtársaink, abban hogy könnyen emészthetővé, változatossá, és ínycsiklandóan illatossá tegyük ételeinket. Ezen kívül antibakteriális és konzerváló hatással rendelkeznek.
Lépjünk be a fűszerek csodálatos világába, és fedezzük fel őket!  A GASZTRONOM főzőiskolában 2016 január 16. 14 órai kezdettel "FŰSZERVILÁG"
fűszerkeverékek összeállítása
fűszeres pácolás
fűszeres paszták, és ízesítők
eredeti ájurvédikus alapelvek
A fűszerezés egy új életérzés! Bejelentkezés és foglalás a blog Facebook oldalán.