Cseresznye csatni

  • 2015.06.28.
  • 1

A csatni egy pikáns étvágygerjesztő, amely kiemeli a főétel ízét. A csatni íze igen tág határok között variálható, az égetően erőstől a kellemesen pikánsig. A főzött csatnik mindenképpen erősek és fűszeresek, lekvárra emlékeztető állaggal. Az étel mellé mindig kis adagot - mint kísérő - 1-2 teáskanálnyit adunk belőle.

Hozzávalók:
2 evőkanál tisztított vaj (ghí)2 teáskanál lereszelt gyömbér 1-2 csili paprika kimagozva összevágva (lehet friss, vagy szárított)1 teáskanál ánizsmag (opcionális)5-6 szem szegfűszeg1 fahéjrúd1 teáskanál kurkuma1/2 kg cseresznye2 evőkanál finomítatlan nádcukor
A cseresznyét megmossuk, és kimagozzuk. Felmelegítjük egy nagy lábosban a ghít. A forró, de még nem füstölő ghíbe megpirítjuk a fűszereket az alábbi sorrendben. Először a csilit, majd a lereszelt gyömbért, fahéj rudat, szegfűszeget, ánizsmagot, és fél percig pirítjuk, majd a kurkumát és rögtön hogy meg ne égjenek, jöhet a cseresznye, vizet nem kell alá tenni, mert nagyon hamar levet ereszt melyet majd el is kell főnie. Időnként megkeverve főzzük legalább 20-30 percig illetve amíg a levét el nem főtte. A végén belekeverjük a cukrot és teljesen sűrűre főzzük.

A cseresznye csatnit eltehetjük mint bármilyen lekvárt. Ehhez kis üvegekbe töltjük, és kidunsztoljuk.