A természetesen művelt kert - gondolatok a FÖLD napján

  • 2013.04.22.
  • 9

A FÖLD napján minden ember adhat valamit a bolygónak melyen él. Az egyik legnagyobb terhelést jelenti Földünknek a húsfogyasztás. Elgondolkodhatunk vajon miért mégis a húst propagáló paleolit táplálkozás hódít teret az egészségre vágyó emberek körében, és nem a boldog kiegyensúlyozott állapotot és a lelki szellemi fejlődést szolgáló gabonafélék felé veszi annyi ember az irányt?
 
Elgondolkodhatunk hogy ha a természet törvényei szerint élünk nem fogunk ártani saját magunknak, embertársainknak és kialakulhat az egészséges egyensúly. Kaphatunk egy inspirációt hogy a fűszernövényeket magunk termesszük, vagy felássunk  egy darabkát a befüvesített kertből, ahová magokat vethetünk, és palántákat ültethetünk. Teheti ezt mindjárt vegyszermentesen az ember, hiszen szerintem a bio  gazdálkodás a bizalomra épül. Megbízom abban aki növényeket gondozza, és az általam elfogyasztott élelmiszereket előállítja. A vegyszermentesen termesztett zöldségek-gyümölcsök is egy darabkája Földünk és saját magunk egészségének. Ezzel a gondolattal eljuthatunk a biodinamikusan művelt kerthez, ahol már a talaj és a természet helyreállítása megoldandó feladatként jelentkezik. Harmóniában élni a környezetünkkel, nem ártani, és helyreállítani a talajt.
Kertészkedni a HOLD hatását figyelembe véve a vetési naptár szerint,. Így az ember is felveszi a természet ritmusát és ez a hatás fokozatosan átszövi élete minden tevékenységét.   Az ugyanazon állatövi jegyben végzett vetés és talajművelés, vagy az oroszlánban végzett gyomtalanítás - természetesen a mechanikai módon történő gyomtalanításról van szó jelen esetben - szemmel látható eredményeket mutat. Itt sokkal többről beszélhetünk mint a nagyobb termés.

A gyümölcsösben végzendő tavaszi munkák közül a metszés egyértelműen és  alapvetően meghatározza a várható termés mennyiségét. Ezért olyan fontos figyelembe venni a természet törvényeit, és ha az ember úgy is képzeli, hogy már kellőképpen emancipálódott, és függetlenítette magát a Hold ritmusától - elegendő csak a női ciklust példának felhozni-  amely  A kertművelés természetes módszereihez bármikor visszatérhetünk, csak elhatározás kérdése. Attól függően hogy a Hold milyen állatövi jegy hatásait közvetíti a Földre, megkülönböztetünk levél, gyökér, termés, és virág napokat.
Éppen a metszés esetében mutatkoznak meg a legegyértelműbben ezek a kozmikus hatások. Mindig a megfelelő napokat   választom a metszésre, és a nagy tapasztalattal rendelkező  Laci bácsi aki első években  metszette a gyümölcsöst, és tanított a fortélyokra kérdezte tőlem, hogy lehet hogy tavaly nála sokkal rosszabb volt a termés mint nálam, pedig a sajátját aztán igazán nagy gonddal, és odafigyeléssel  metszette. Vagy - másik évben nála nem teremtek az almafák nálam meg meg annyi volt hogy még most tavasszal is tudtam neki adni egy rekesszel.

Almafák fiatalító metszése
A legfontosabb szabály hogy a metszés fogyó Holdban az oroszlán, nyilas, felszálló Holdban a bika jegyében  történjen,. Ilyenkor a növények nedvei nem felfelé áramlanak, és a vágási felületen nem folyik ki, könnyebben begyógyul  sebhely.  A nedvek elvesztése visszaveti a fa fejlődését, és a növény nem képes a gyümölcsök kinevelésére.
Folytatás a magvetés és az első feladatok a zöldségesben címmel.