Medvehagymás csalános vörös lencse leves

  • 2013.04.17.
  • 6

A vörös lencse, medvehagyma, kínai metélőhagyma, zsenge csalán levelek, petrezselyemzöldje, így együtt táplál és tisztít, üde zöld színekkel és ízvilággal, a tavaszt idézve asztalunkra.

A medvehagyma nagyon hasznos egészségvédő növény, gyorsan megszabadít bennünket a tavaszi fáradtságtól.
Antibakteriális, féregűző, és a gyomor működés aktivizálására, érelmeszesedésre használható, jó vértisztító,  enyhe vízhajtó, és általános erősítő. Segíti az emésztést, gyulladásgátló, gombaellenes hatású.
Nem véletlenül adta  a természet ilyenkor tavasszal a medvehagymát, mert segít a májnak megújulni a téli nehéz táplálkozás után. Csökkenti a vérnyomást és a  koleszterinszintet, ennek következtében az érelmeszesedést, gátolja a vérrögképződést, emlékezetjavító.
A csalán vértisztító a tavaszi tisztítókúrák, böjtök leghatékonyabb  gyógynövénye. Szinte mindenhol megtalálható erdőn mezőn de hagyhatunk a kertünkvben is egy kis csalános zugot, ahonnét mindig szedhetjük . Gyógyír erjesztett leve a növényeknek és ételekbe belefőzve, teaként fogyasztva a gazdának.Feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. 
A vörös lencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitívumával, a hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjtól, és a rostanyag tartalma kevesebb lesz mint a teljes barna vagy zöld. lencsének, sokkal könnyebben emészthető. Főzés előtt nem kell beáztatni, és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek.
Különösen, ha a belőle készült ételt gazdagon fűszerezzük az emésztést elősegítő római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával, egy ízletes gyorsan elkészülő, és könnyen emészthető ételt kapunk.

Dhalnak nevezik a hántolt lencsét, borsót, babot, és ugyanígy nevezik a belőlük készült ételt. A dhalt leginkább egy sűrű leveshez hasonlíthatjuk. Zöldséges ételekkel, rizzsel, valamilyen lepénykenyérrel együtt fogyasztják. Így együtt teljes értékű tápláléka a védikus konyhának.1 csésze piros lencse2 l víz1 evőkanál ghí vagy vaj, vagy olíva olaj2 db babérlevél1 teáskanál római kömény1 teáskanál kurkuma1 teáskanál őrölt koriander1 teáskanál friss gyömbér lereszelve1 kis chili paprika3 paradicsom meghámozva apróra vágva (elhagyható)2 közepes sárgarépa, lereszelve2 evőkanál citromlé, vagy almaecet2 evőkanál korianderzöldje, vagy petrezselyemzöldje1 teáskanál só
tavaszi zöld levelek, csalán, medvehagyma, kínai zöldhagyma, petrezselyemzöldje
Vízben feltesszük a piros lencsét főni, amikor már nem keletkezik hab a tetején hozzáadjuk a sárgarépát, és 30 percig főzzük.Egy kis serpenyőben felmelegítjük a ghít, vagy a vajat, és a felsorolás sorrendjében beletesszük a fűszereket. Kevergetve 20 másodpercig pirítjuk és a leveshez öntjük.


Összevágjuk a tavaszi zöldeket, belekeverjük a levesbe, és  lefedve összeforraljuk, Néhány percig még főzzük. Tálalás előtt sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet, vagy almaecetet.

A vörös lencse levesről készült video    http://valodisafrany.blog.hu/2012/09/22/indiai_menu_dhal_voros_lencsebol_parathaval_video#axzz273FJGsQp