"Pörc”-ös cukkinikrémleves

  • 2014.05.05.
  • 7

Mi minden nap eszünk levest ebédre, ez olyan tradicionális szokás. Bár édesanyám a nagy levesmágus, de tegnap én készítettem nekik valami igazán finom krémlevest.Pénteken volt alkalmam ellátogatni egy nagyon különleges helyre a neve PÖRC. Innen is kapta ez a leves a nevét. Elképesztő, hogy a mai rohanó világunkban van egy olyan kis varázslatos boltocska, mint a PÖRC. Igen varázslatos. Belépéskor magával ragad a régmúlt hangulata, keveredve a modern világgal.Belecsöppensz egy másik világba, teljesen elvarázsol  a hangulata és maga az ember aki ezt megalkotta. Csinosan és fessen egy ilyen bolthoz méltóan szolgál ki mindenkit. Magával ragadja az embert a személyisége, törődése veled, igen veled mint vevővel. Itt nem a rohanásról szól az élet. Itt otthon érzed magad, olyan mintha hazatérnél. Vendégül lát az ínycsiklandozó füstölt termékeinek mennyei csodájával. Az itt kapható termékek, mind saját készítésűek, családi receptúra alapján. Sosem ettem még füstölt szűzérmét, amit egy titkos pácban érlelnek, de nem kóstoltam még olyan finom füstölt libamellet sem mint itt.Ha egyszer a Balaton felé veszed az utad nem szabad elmenned mellette, Balatonkenesén a Fő utcán ott lapul egy kicsiny kis boltocska nevét ne feledd PÖRC. Ha egyszer kinyitod az ajtaját, mindig vissza akarsz majd térni ide. Magyarok vagyunk, itt élünk, fogyasszunk minél több olyan ételt ami  minőségi és kis hazánk fiai készítik.És akkor jöjjön az első étel amit a PÖRC mit múzsa adott.Cukkinikrémleves füstölt libamell kockákkal ropogósra pirítva, házi pirított kenyérkockákkal díszítve.Hozzávalók:1 db nagyobb cukkini1 ek vaj1 dl állati eredetű tejszín, 1 tojás sárgájakb másfél liter húsleves1 dl tej1 ek kukoricakeményítőszemélyenként 2 vékony szelet füstölt libamell ( kb a mell 1/3-a)kenyér szeletek fejenként 1 dbsó, bors, petrezselyem a díszítéshezA cukkinit vágjuk apró kockákra és kevés vajon pároljuk majdnem puhára. Öntsük fel a húslevessel és főzzük addig míg a cukkini teljesen puha nem lesz.Robotgéppel pürésítsük a levest. Van aki így szereti én még egy kis tejjel elkevert keményítővel szoktam sűríteni, de enélkül is tökéletes lesz.Én nem szeretem, ha a levesben megáll a kanál az már inkább főzelék vagy mártás.Sózzuk, borsózzuk ízlés szerint.A tejszínt keverjük el a tojás sárgájával és öntsük a leveshez, de már ne forraljuk fel.Közben a libamellszeletkéket (füstöl, nem nyers) pirítsuk le egy serpenyőben ropogósra, majd vágjuk nagyon apró kockákra.A kenyérszeleteket is kockázzuk apróra, tegyük egy serpenyőbe, majd szórjuk meg ételízesítővel és locsoljuk meg olíva olajjal.Sütőben 200 fokon 8-10 perc alatt süssük ropogósra.Tálaljuk a levest a libamellkockákkal, a ropogós kenyérkockákkal és a zöldpetrezselyemmel.Íze semmihez sem hasonlítható, a füstölt libamell intenzíven érződik majd a levesben és tökéletesen kiegészíti a cukkini édeskés ízét.