Cannoli, a szicíliaí tésztadesszert

  • 2014.03.05.
  • 5

Furcsa neve a cannolo (vagy a szicíliai nyelven cannolu), azaz “kis cső”,  latin szóból származik “Canna”, vagy nád.A Cannoli  cső alakú sült tészta, tele édes, krémes töltelékkel ami általában tartalmaz ricottát. Ezek mérete: “cannulicchi”, nem nagyobb, mint egy ujj, de vannak nagyobbak is, az ököl nagyságú arányok jellemzően a délre található Palermoban fordulnak elő.Legendás története sokak szerint egy ősi termékenységi szimbólumra vezethető vissza a Caltanissetta-ra.Eredetileg a karneváli ünnepségre készítették először, de népszerűsége révén ma már nem csak Szicíliában és Olaszországban kapható az év bármely napján.Változatosan elkészíthető mind a töltelék, mind a tészta variálható és számtalan recept lát napvilágot, de egy biztos az eredeti mindenképpen tartalmaz ricottát, de a  mascarpone is elterjedt és gyakori hozzávaló. Ritkán, de sok helyen az olcsóbb verziót készítik ahol a töltelék puding, cukor, tej és kukoricakeményítő.A választás rajtunk áll, hogyan készítjük el, de ízletesebbé tehetjük a krémünket, ha vanília kivonatot, narancs vagy rózsavizet, illetve fahéjt használunk.Feldobhatjuk, ha kandírozott gyümölccsel, apróra darabolt pisztáciával, csokoládé darabokkal dúsítjuk a krémet.Hozzávalók tészta:45dkg liszt10dkg porcukor15dkg vaj1 egész tojás1 tojássárgája1,5dl fehérbor1 tojásfehérje az összeillesztéshezsütéshez kb 1 liter olajtöltelék:a doboz (250g) ricotta vagy mascarpone1 tk vanília aroma1 ek kandírozott gyümölcs ízlés szerint válogatva3 dl tejszínhab ( állati eredetű tejszínnel a legízletesebb és ekkor használjunk habfixálót, de növényivel is készíthetjük)A tészta hozzávalóiból gyúrjunk nem túl kemény jól formázható tésztát.Hagyjuk fél órát pihenni hűtőben, majd nyújtsuk 2 mm vékonyra és szaggassunk kerek formákat. Szükségünk van cannoli csövekre amire a tésztát feltesszük, de a jó öreg sajtos roló fémrudacskái kitűnően helyettesítik ezt az eszközt.Fektessük a tenyerünkbe a kerek lapocskát a közepébe tegyük bele a fém csövet és az egyik felét hajtsuk rá. Kenjük meg a végét tojásfehérjével és hajtsuk rá a tészta másik felét is. A többivel ugyanígy járjunk el. Kiadós a tészta ezért jó sok cannoli rudacskánk lesz belőle kb. 40 db.Bő, forró olajban 1-2 perc alatt süssük szép aranysárgára ropogósra. Hamar megsülnek, vigyázzunk ne égessük el őket.Csepegtessük le és ha kihűlt távolítsuk el a fám rudakat, máris csodás cannoli csövecskéket kaptunk.Készítsük el a tölteléket a ricottát keverjük habosra és adjuk hozzá a a cukrot, vanília aromát és a kandírozott gyümölcsöket.A tejszínt verjük fel keményre és forgassuk a ricottához. Nyomózsák segítségével adagoljuk a csövecskékbe. Ha használunk kandírozott gyümölcsöt, akkor  nem tudjuk a végeket díszíteni mert a csillagcsőben fennakadnának a gyümölcsök. Ha díszes véget szeretnénk hagyjuk egy kicsit a tejszínhabból és csillagcsöves nyomózsákkal mindkét végét díszítsük meg. Szórjuk meg színes cukorral.