Morzsás-meggyes túrós pite

  • 2017.07.04.
  • 2

Újabb recept a tehéntúrós-gyümölcsös nyári desszertek sorában. A kiindulási recept innen származik, ezt szabtuk át egy picit.

Hozzávalók:
A tésztához:



1,25 dl tej
fél zacskó porélesztő
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 evőkanál cukor
4 dkg vaj

A töltelékhez:

500 g magozott friss vagy fagyasztott meggy
15 dkg vaj
3 evőkanál vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
80 dkg cukor
1 citrom héja
2 tojás
50 dkg túró

A morzsához:

5 dkg vaj
10 dkg liszt
5 dkg cukor
1 csipet fahéj

Az elkészítés csak részben egyezik meg az eredeti recepttel.
A lisztet összekeverjük a cukorral, a lágy vajjal, egy csipet sóval, az élesztővel és a langyos tejjel. Alaposan összegyúrjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
A töltelékhez a vajat felolvasztjuk. A pudingport összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, és simára keverjük a tojásokkal. A túrót áttörjük, és összedolgozzuk a pudingporos keverékkel. Végül belekeverjük a vajat.
A morzsához a vajat felolvasztjuk, összekeverjük a liszttel, a cukorral és a fahéjjal. Két tenyerünk között morzsává dörzsöljük.
Egy 25×35 cm-es tepsit kivajazunk, a tésztát vagy ennél valamivel nagyobbra nyújtjuk és belefektetjük, vagy ha lusták vagyunk, és nem akarjuk összekoszolni a sodrófát és a nyújtódeszkát, akkor kézzel a tepsibe nyomkodjuk, hogy 2 cm-es pereme legyen. Rásimítjuk a túrótölteléket, rászórjuk a meggyet, és kissé belenyomkodjuk. Rászórjuk a morzsát, és kb. 40 percig sütjük.