Feketeribizlis krémes pite " gm, cm

  • 2017.06.28.
  • 0

Gyümölcsszezon is on!, itt a sok jobbnál jobb friss gyümölcs, amelyeket jól el lehet tenni télire, de a mélyhűtő még mindig tele van az elmúlt években lefagyasztott tartalékokkal. Régebb kompótot is tettem el, de aztán arra jutottam, hogy több “élet” marad a gyümölcsökben, ha nem főzve tartósítom őket. Most egy doboz feketeribizlit vettem elő, hadd fogyjon, illetve volt egy adag krémsajt a hűtőben, ezekből született a pite.
Egy régebbi receptem “mindenmentes”-ként szerepelt, és egy kedves böngésző arra hívta fel a figyelmem, hogy mivel tojás mégis csak tartalmaz, nem mindenmentes. Na jó, ami tényleg mindenmentes, az a levegő vagy a víz, de talán még azok sem, mert lehet bennük pollen, illetve különböző nyomelemek… Az viszont való igaz, hogy a blogban oldalt megjelenő “mentes” piktogramok négy kategóriát mutatnak, ezért mostantól a recept címe mellett is feltüntetem, hogy mitől is mentes az a bizonyos étel.


Hozzávalók:
Tésztához:

100 g barnarizsliszt
75 g darált dió
20 g eritrit
20 g kókuszzsír
1 tojás
fahéj

Mindezt összekevertem, összegyúrtam, és egy (bocsánat, az új, aminek kipróbálása kedvéért ezt az egészet készítettem) 22 cm-es kerámia piteformát kibéleltem vele, majd ment a hűtőben. Közben elkészítettem a krémet.
Krémhez:

125 g tejszínes krémsajt
1 dl kókuszkrém
2 tojás
40 g eritrit
20 g kókuszliszt
fél fiola vanília esszencia vagy egy rúd vanília belseje

Ehhez is csak mindent össze kell vegyíteni, és habverővel jól összedolgozni. Ezután meleg is a tésztára.

300 g feketeribizli a tetejére

A pitét 25 percig sütöttem. (össz. 137 g CH)