Lila macaron csokis krémmel

  • 2014.03.19.
  • 4

Holnap van a macaron világnapja, pont jól időzítettem, hétvégén sütöttem ezeket a lila macaronokat. A recept Latsiától van, már tavaly is sütöttem párszor, csak nem sikerült lefotózni, karácsonyra is gyártottam ajándékba rengeteget, nagy sikere volt, akkor vettem Wilton gélfestéket, hogy tudjak színeseket is sütni. Nagyon egyszerű elkészíteni, nekem ez a recept volt az első próbálkozásom a macaronnal és maradok is ennél,
mindig sikerült eddig. Ez most öregített fehérjéből készült, de csak azért, mert hét elején sütöttem sárgájával és szombatig pihent a hűtőben a fehérje, de nem szoktam öregíteni és úgy is szépek mindig.Nem tökéletesek, profi macaronosok biztos találnak benne hibát, de én elégedett vagyok vele. Elkövettem azt a hibát, hogy a lányomra bíztam a töltést, ami nem lett volna baj, csak a fotó miatt, kívül is összekente a macaronokat. Egyszer próbáltam erythritollal elkészíteni, de nem sikerült, finom volt, elfogyott, de nem macaron volt sajnos, de, lehet, hogy csak nekem nem sikerült.Talán még annyit, hogy a mandula liszt az más, zsírtalanított, máshogyan viselkedik, mint a sima őrölt mandula, vannak olyan receptek is, de ehhez őrölt mandula kell. Tudtátok, hogy holnap van a boldogság nemzetközi napja is? Szóval süssetek macaront, majd egyétek meg, garantált boldogság:)sütés előttsütés utánHozzávalók:12,5 dkg tojásfehérje (nekem ez pontosan 4 db M méretű fehérje volt)7,5 dkg kristálycukor12,5 dkg finomra őrölt mandula25 dkg porcukorételfesték vagy kakaó (opcionális)+ pár csepp citromlé nálam Töltelék:15 dkg étcsokoládé1 dl tejszín 3,5 dkg vajA mandulát robotgéppel megőröltem, hozzáadtam a porcukrot, azzal is átőröltem, hogy finom szemű legyen, lehet kávédarálót is használni, vagy nekem a turmixgépben is nagyon jól működik ez. Ezután átszitáltam, hogy még finomabb szemű
legyen a keverék. A fehérjéket elkezdtem felverni a mixerrel, amikor már félkemény volt, kanalanként hozzáadtam a kristálycukrot, és kemény habbá vertem. Hozzáadtam az ételfestéket, majd a porcukros mandulát és összeforgattam. Itt szoktam eltérni a recepttől, szerintem nem elég a sima összeforgatás, jó pár percig kell kevergetni, míg el nem éri azt a krémes állagot, amikor magától lefolyik a kanálról, így fog majd szépen elterülni a massza és nem lesz csúcsos. Nekem van macaron készletem, a kinyomóba töltöttem a masszát és a macaron lapokra nyomtam, ennek hiányában sütőpírra lehet, amit előtt be is lehet jelölgetni, hogy biztosan egyformák legyenek a macaronok. Én kb 1 órát hagytam őket száradni, a receptben 30 perc van, majd 160 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütöttem őket. Egy picit hagyni kell őket hűlni a lapon, utána szépen és egyben lejönnek a macaronok. A töltelék hozzávalóit összeolvasztottam, ezt még előtte megcsináltam és behűtöttem, majd ezzel töltöttem meg a macaronokat, vagyis Angi töltötte meg most. Egyszerre csak annyit kell tölteni, ami elfogy, hát nálunk ennek nincs értelme, mert még aznap elfogy az egész, még sosem kellett tárolni:) Aki fél a macaron sütéstől, nyugodtan próbálja ki ezt a receptet, egy próbát megér.


Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)