Dübbencs

  • 2016.01.27.
  • 3

kapros dübbencs"A
dübbencs-et úgy csinálják, hogy kenyérsütéskor a kenyértésztából egy darabot levágnak, disznózsírral jól összegyúrják, azután elnyújtják, megzsírozzák és felgöngyölik. Tepsibe teszik és megsütik. Jó erős tésztaétel. Szokták nevezni
dubbancs-nak,
kőttes-nek vagyvarjú-nak."
Az idézet a Szakácskönyv /Tudnivalók/Történelem
portálról való.Én most kenyeret nem sütöttem, direkt dübbencsre utaztam, mert a férjem már nagyon sokszor megdícsérte, hogy egyik uszodás barátja milyen finom dübbencset süt.Rászántam tehát magam a dübbencs sütésre,
Rebarbara blogjáról hoztam a receptet, nagyon megköszönöm neki.Hozzávalók:60 deka liszt1 evőkanál só1 teáskanál cukor3 evőkanál kacsazsír3-3,2 deci víz3 deka friss élesztőTöltelék:1 nagy csokor vágott kapor2 evőkanál kacsazsírTetejére:1 evőkanál kacsazsírA tészta hozzávalóit a szokásos sorrendben a kenyérsütő tartályába tettem (először a folyadékok, majd a szilárd, tetejére a morzsolt élesztő ), majd dagasztás-kelesztés program lejárta után a megkelt tésztát kivettem. (Akinek nincs kenyérsütője, a hagyományos módon dagassza, kelessze.)Annyiban tértem el a recepttől, hogy mangalica zsírral készítettem, mivel a kacsazsírt szaglás után avasnak ítéltem.A töltelékhez a megolvasztott zsíron kicsit megfuttattam a kaprot. (Jó lett volna több kapor, de az egész fagyasztót ki kellett volna érte pakolni.)A vékony téglalappá kinyújtott tésztára rákentem a zsíros kaprot, majd fentről és lentről is felhajtottam középig, ezután mindkét oldalát behajtottam középig, és összecsuktam, mint egy könyvet.Sütőpapírral bélelt 20x30-as tepsibe tettem és tenyérrel szétlapogattam, hogy töltse ki a tepsit. Én ezt kicsit durván csináltam, itt-ott kiszakadt, bár inkább csak szépséghiba. Fél órát letakarva kelesztettem, majd bevagdostam a tetejét kockákra úgy, hogy nem vágtam át. Lekentem olvasztott zsírral és a 200 fokosra előmelegített sütőben jó fél óra alatt megsütöttem. Nem lett fényes a teteje.Így készült a dübbencsMiután kivettem a sütőből ráborítottam 10 percre egy másik tepsit. Langyosan a "perforáció" mentén kimetéltem.Jó laktató, kellemesen sós, finom kalács. A férjem véleménye- hogy bár a Zoli (a barátja) nem pont így csinálja, hanem rúdnak, vagy bukta formára, tölteléknek pedig túrót szokott bele tenni - ez a kapros is nagyon finom. Majd megismétlem rúdnak formázva túrósan. :)Könnyű, leveles szerkezetű a kapros dübbencs