Mézes krémes -retro

  • 2015.01.07.
  • 5

Mézes krémesMézes krémes is szerepel már a blogomon. Akkor más recepttel, kakaós tésztával készült, most a "retro" változat, ahogy anyáink, nagyanyáink készítették.Tészta hozzávalói:55 dkg liszt15 dkg porcukor3 ek zsír4 ek mézkéshegynyi szódabikarbóna1 tojás1 dl tej1 teáskanál őrölt fahéjA szárazanyagokat egy nagyobb tálban összekevertem. A zsírt és a mézet összeolvasztottam (vigyázat, nem szabad forralni!), majd a liszt közepébe vájt mélyedésbe öntöttem a kissé felvert tojással és a tejjel együtt. Fakanállal összekevertem, majd kézzel egy-két mozdulattal meggyúrtam a tésztát. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk, nekem nem is kellett bele az összes tej (akinek viszont túl kemény lenne, az kanalanként adagolhat még hozzá tejet a megfelelő állag eléréséhez).Én pihentettem fél órát, csak amíg kihűlt, majd négy egyenlő részre osztottam, és mindegyik részt vékony, 20x30-as téglalappá nyújtottam. A nyújtáshoz előre kiszabtam 4 ekkora méretű sütőpapírt,
a sütőpapíron történt a nyújtás, és a sütőpapírral együtt csak át kellett emelni a tepsi hátuljára. A 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt sül meg egy-egy lap, de mindenki maga ismeri a saját sütőjét. Óvatosan kell vele bánni, mert könnyen megég. A kisült lapokról mindjárt lehúztam a sütőpapírt, és amíg kihűltek, elkészítettem a krémet.Krém hozzávalói:fél liter tej10 dkg búzadara25 dkg margarin20 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor2 evőkanál rumA tejben megföztem a grízt sűrűre. Amíg elhűlt, kikevertem a margarint a cukrokkal meg a rummal jó habosra. Amikor a tejbegríz teljesen kihűlt, kanalanként adagolva gépi habverővel hozzákevertem a margarinhoz.Összeállítás:Egy tepsibe sütőpapírra belehelyeztem az elő lapot, és megkentem a grízes krém felével.Erre rátettem a következő lapot, amire rákentem több mint fél üveg házi baracklekvárt.Erre jött a harmadik lap, amire a krém második felét kentem. A negyedik lappal betakartam.Tetejére 1 tábla 75%-os étcsokoládét
olvasztottam 3 deka margarinnal, késsel kentem rá.
Egy napot pihent, azalatt összepuhult.
Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteltem.Nagyon-nagyon finom volt, épp olyan, mint 20-30 évvel ezelőtt a falusi lakodalmakban, búcsúkban tettek asztalra.Én ugyan csak a levágott széleit ettem meg, egyik betegeskedő szomszédasszonyomnak vittem.Megköszönöm Gizinek a receptet, az ő blogjáról hoztam.Kint a teraszunkon készült fotó