Karamellás fűszeres keksz

  • 2014.05.17.
  • 7

Karamellás fűszeres kekszA mostani esős-szeles időben még tegnap sem volt kedvem kilépni
a házból, így hát olyan recepteket kerestem, amihez megvolt itthon a hozzávaló. És ismét kekszet sütöttem.Vöröskaktusznál
leltem rá a Karamellás fűszeres keksz receptjére. Bár nekem nincsenek olyan mutatós formázóim, azért nagyon finom lett a végeredmény.Hozzávalók:18 deka cukor12,5 deka vaj1 bő ek juharszirup, agavé szirup vagy méz30 deka liszt1 tojásfűszerek 1 kiskanál őrölt fahéj, őrölt gyömbér,kevés szerecsendióA cukrot megkaramellizáltam, majd felolvasztottam benne a vajat és a mézet. A lisztbe belekevertem a fűszereket. A kissé már hűlt szirupot a liszthez öntöttem, majd a tojást is hozzáadva meggyúrtam a tésztát.fél órára hűtőbe tettem, aztán vékonyra nyújtottam és formákra szaggattam.Sütőpapírral bélelt tepsiben előmelegített sütőben
sütöttem. Az én sütőm lassabban süt, ezért a javasolt 180 fokon 5-7 percig sütés helyett 200 fokon 15 percig sütöttem alsó-felső lángon.Azért leírni könnyebb volt, mint elkészíteni. Nekem a karamellizálás jelentett némi gondot. Ép zománcú kislábosba beleszórtam a cukrot és állandóan kevergetve megkaramellizáltam. Csomómentesre kell, de amíg ezt az állapotot elérte, az több mint 10 perc kevergetést jelentett. Akkor tettem bele a vajat. A vaj olvadni kezdett, de egyúttal sűrűsödött is a massza állaga.Nem sok jót néztem ki belőle. Nem segített a helyzeten a méz hozzákeverése sem. Félrehúztam a lángról és egyre kevergettem, hátha lesz belőle valami.Lett! Kicsit besűrűsödött, mártás szerű lett az állaga. Elkevergettem benne a csomókat és
ráöntöttem a lisztre. Ráütöttem 1 tojást, és először fakanállal mindent összekevertem, majd kézzel meggyúrtam a tésztát.Mivel a forró cukor balesetveszélyes, erre is ügyelni kell készítés közben. A lábos oldalára is tapadt elég jól az anyagból, pedig eleinte próbáltam kevergetés közben leszedni, de nem ment.Ezért a lisztbe még 1 evőkanál cukrot belekevertem. Ezeket a nehézségeimet azért adom közre, mert ezt a receptet egy 18 éves lány blogjáról hoztam. Ő nem írta, hogy készítés közben lett volna bármi nehézsége, én pedig nem szégyenlem azt, ami az én tapasztalatom volt. Így csak köszönetet mondhatok ezért a receptért, hiszen a kekszek nagyon finomak lettek! Én pedig legközelebb már sokkal "gyakorlottabb" leszek a vajas karamell készítésében! :)Így készült