Barackos-mangós-mentás morzsasüti (Crumble)

  • 2013.07.05.
  • 8

Barackos-mangós-mentás morzsasütiRászántam magam Én is a morzsasütire. Bevallom őszintén, eddig a neve riasztott el, hogy kipróbáljamCrumble - ejtsd: krámbl -nekem nem szépen hangzik magyarul kimondva.Dehát idővel csak megbarátkoztam vele annyira, hogy legalább tájékozódjak felőle.Ez egy aránylag olcsó, gyorsan, könnyen összeállítható gyümölcsalapú édesség, melynek a teteje liszt, cukor és valamilyen zsiradék (vaj,margarin)elmorzsált keveréke.
angliából terjedt el, és abban különbözik a
cobblertől, hogy annak a tésztájába sütőpor is kell.Hozzávalók:Gyümölcsös rész.4 barack (vagy 2 doboz konzerv)1 nagyobb mangó2 evőkanál cukor10-12 friss mentalevélTésztához:20 deka liszt (nálam fle sima, fele zabpehelyliszt)15 deka vaj (vagy margarin)10 deka cukorA szép érett sárgabarackokat megtisztítás után felkockáztam. A mangót keskenyebb szeletekre vágtam.Egy jénai tálat kivajaztam
és a gyümölcsöket beleöntöttem, összekevertem és rászórtam 2 evőkanál világosbarna nádcukrot, és a megmosott, apróra metélt mentát.Egy másik edényben a lisztet a vajjal elmorzsoltam, utoljára a cukrot is belekevertem, majd a gyümölcsök tetejére öntöttem. alufóliával lefedtem a jénai tálat. Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső lángon fél óráig sütöttem fólia alatt, majd a fóliát levéve még tíz percig bent hagytam, amíg kicsit megpirult a teteje.Morzsasüti fázisaiNagyon jó illatok terjengtek sütés közben, kivéve alig bírtam kivárni, hogy kicsit hűljön, hogy megkóstolhassam.Tejszínhabbal tálaltamNem lehetett szabályos szeletet vágni, hisz igazából ez nem is süti, inkább meleg desszert. Tejszínhabot nyomtam a tetejére. Hát valami fenséges! Ahol kicsit megpirult a morzsa ott finom ropogós, a gyümölcsös része kicsit leves...Nekem nagyon bejött, félő, hogy mire apa hazaér, nem sok marad neki!Zsuzsitól
hoztam a receptet, megköszönöm neki!