Hájas tészta egyszerűen, lépésről-lépésre

  • 2013.11.03.
  • 9

Lassan, de biztosan közelít a disznóvágások ideje, még ha a hőmérő mostanában meghökkentő módon közel 20 fokot is mutat. De jönnek majd a csikorgó napok, disznóvisítástól hangos hajnalok, s ha lehetőség nyílik rá - szerezzetek hájat :-)
Mert a hájas tészta utánozhatatlan!Mumusként és hatalmas, egész napos "maceraként" gondolnak rá sokan, s bizony, én magam is úgy emlékeztem rá, hogy tésztagyúrástól az illatozó süteményig akár 5 óra is eltelt alkalmanként.Most mutatok egy végtelenül egyszerű, elronthatatlan és garantáltan sikeres módszert, ami már többször bizonyított (itt, itt és itt), s ezzel a módszerrel rövid idő alatt 16 rétegű tésztát készíthetünk - amit aztán bármire használhatunk, hisz a tészta alapvetően semleges ízű.
Érdemes nagy mennyiségben nekigyürkőzni, a kész tésztát feldarabolni, s a darabokat fagyasszuk le egyesével.
Milyen jó lesz majd később előkapni, kiolvasztani és készíteni belőle valami finomságot :-)
Hájas tésztaHozzávalók:50 dkg tisztított háj ledarálva1 kg liszt3 tojás sárgája4-5 dl tej3 ek. ecet (10%-os)3 dkg élesztő5 dkg cukor1 mk. sóA szobahőmérsékletű hájat összegyúrjuk az 1 kg lisztből elvett 15 dekányi liszttel, félretesszük hűvös helyre, de ne a hűtőbe!A három tojássárgáját, a tejet, ecetet, 85 dkg lisztet, cukrot, sót, élesztőt így, a felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. A tejet érdemes 4 dl-vel kezdeni és apránként adagolni a maradékot, nehogy nagyon lágy legyen a tészta!Ha a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk.Rákenjük a liszttel összegyúrt hájat egyenletes vastagságban, mindenhol fedje a tésztát. Fontos, hogy a kelt tészta és a lisztes háj egyforma hőmérsékletű legyen!A tésztát bevágjuk a fotón látható módon.Hajtogatjuk.Először a tészta négy sarkát hajtjuk egymásra, egyiket a másik tetejére.Aztán a középső tésztadarabokat hajtjuk a kupac tetejére - máris készen van 8 réteg!Letakarva hagyjuk pihenni 15-20 percig.A tésztát ezt követően újra kinyújtjuk téglalap alakúra lisztezett munkalapon, ismételten csak bevágjuk a korábbi módon, hajtogatjuk, ahogy az előbb - s voltaképpen készen is vagyunk a 16 rétegű élesztős hajtogatott tésztával!Nyújtsuk ki nem túl vékonyra, kb. 2-3 cm vastagságúra, s vágjuk szét 3 vagy 4 egyforma darabra. Ezeket a darabokat aztán csomagoljuk egyesével folpackba vagy nylonzacskóba, s tegyük fagyasztóba.Természetesen a tészta a második hajtogatást és nyújtást követően rögtön felhasználható azon frissiben is - majd mutatom, hogy nálunk mi készült belőle :-)Sok sikert, csak bátran!