Ajo blanco-a hűsítő andalúz leves

  • 2018.08.09.
  • 7

A fehér gazpacho, az Ajo blanco rendkívül népszerű Andalúziában. Malaga környékén még fesztivált is rendeznek a tiszteletére.Számunkra talán furcsa az összetevők listája: a szikkadt fehér kenyérből, mandulából álló levest fokhagymával ízesítik és jéghidegen, szőlővel fogyasztják. Pedig a leves szép példája annak, hogy a paradicsom behozatala előtt is szükség volt nyáron hideg, tápláló levesekre.Mivel eredetileg paraszti étel volt, talán nekünk luxusnak tűnik a mandula használata, de ne feledjük, hogy, hogy arrafelé bőséggel megterem. S egyúttal utal is a mór hatásra.Kánikulában ideális, fogyasszuk bátran!Hozzávalók: 15 dkg mandulaliszt3 szelet fehér kenyér4 gerezd fokhagyma,só1 dl olívaolaj1-2 evőkanál ecet1 fehér szőlőgerezd2 evőkanál mandula lapocska1 l jeges víz ElkészítésA kenyér héját levágom, a kenyér belsejét egy tálba rakom. Hozzászórom a mandulalisztet, a sót, az olaj nagy részét, az ecetet, az áttört fokhagymát és annyi vizet, hogy ellepje. Néhány órára hűtőbe teszem.A hideg levest krémesre turmixolom, majd a többi vízzel hígítom.A kész levest megszórom mandula lapocskákkal, pár csepp olívaolajat öntök rá és hagyományosan fehér szőlővel tálalom.