Grízpuding eperrel, rebarbarával

  • 2017.05.11.
  • 4


Tartalmas leves és főétel utáni desszerten törtem a fejem. Nyilván valami könnyűt szerettem volna készíteni. És nyilván epreset, mi mást, májusban! 
Vendégeket vártam, csak reméltem, hogy nem nézik nagyon gagyinak a házi grízpudingomat. Nem nézték. Nagyon is ízlett nekik, annyira, hogy az már gyanús volt. 
Mindenesetre megint született egy bizonyíték arra, hogy ami finom, az nem feltétlenül bonyolult.

Hozzávalók (6 adaghoz)
A grízpudinghoz: 7 dkg gríz
1 vaníliarúd
1/2 l tej
4 ek cukor
3 tojás
2 dl tejszín
A rebarbarás-epres rétegekhez: 50 dkg eper
25 dkg rebarbara
4 ek cukor

Elkészítés

A vaníliarudat felhasítom, a magokat kikaparom és a tejbe teszem a héjjal együtt. A tejet felforralom, majd lehűtöm. A vanília héjat kidobom.
A vaníliás tejbe szórom a grízt és tűzre teszem az edényt. Egy habverővel addig kavargatom, míg besűrűsödik. Belekavarom a cukrot. Közvetlenül a tejbegrízre egy fóliát nyomok és hagyom az egészet kihűlni.
A rebarbarát megpucolom, feldarabolom és a cukorral felforralom. Az eper felét villával összetöröm és a rebarbarához adom. A másik felét darabolom (néhány szép szemet meghagyok a tetejére) és szintén a rebarbarás kompóthoz kavarom.
A lehűlt grízpudinghoz kavarom a tojások sárgáját. A tojásfehérjét és a tejszínt külön-külön habbá verem és a grízpudinghoz adom.
A grízpudingot és az epres szószt felváltva poharakba rétegezem. A tetejét félbe vágott eper szemekkel, ehető virágokkal díszítem.