Zöldfűszeres szélesmetélt gorgonzolás mártással

  • 2016.05.24.
  • 5

Ha néhány éve valaki azt mondja nekem, hogy házilag fogok laskát (tésztát) készíteni, kinevetem. Pedig követhettem volna eddig is a családi hagyományt (édesanyám a mai napig házilag készíti a laskát), de valahogy nem éreztem kötelezőnek magamra nézve. Túl nagy időbefektetésnek gondoltam, túl bonyolultnak, és különben is, minek, ha meg lehet venni a boltban…Aztán a blogolás és a kíváncsiságom ezt is magával hozta. Nekifogtam és kiderült, egyáltalán nem ördöngösség és nem kell időmilliomosnak lenni hozzá. Ami a legjobban tetszik mégis a házi tésztakészítésben az a relaxáló jellege: arra a fél órára, amíg gyúrom, nyújtom és vágom, megfeledkezem mindenről, csak a most van és az alakuló étel (élet) a kezem alatt. Mindfulness és flow. Hogyhogy a gasztroterápiát még senki sem találta fel?! A receptötlet innen származik. Ma már az sem jelent akadályt, ha franciául (spanyolul, olaszul) van a recept, sőt ezt is izgalmas kihívásnak fogom fel.HozzávalókA tésztához: 30 dkg liszt2 tojás1 tojás sárgája1 ek olívaolaj1 csipet só10 dkg zöldfűszer vegyesen (tisztítva 5 dkg)2-3 ek víz (ha szükséges)A mártáshoz: 5 dkg vaj20 dkg gorgonzola20 dkg mascarponesófehérbors3 dkg napraforgómag (fenyőmag, tökmag) Elkészítés: A fűszernövények levélkéit leszedegetem, apróra vágom. A tészta hozzávalóit összegyúrom. Ha szükséges, vizet is adok a tésztához, mindig csak egy keveset, hogy egynemű, fényes, nem ragadós tésztát kapjak. Ha összeállt a tészta, fóliába csomagolom és szobahőmérsékleten pihentetem 1-2 órát. (Ez az előírás, de nekem erre nem volt időm, úgyhogy szépen elkezdtem kinyújtani és nem lett semmi baja).A tésztát 6 részre osztom, ötöt a fólia alatt hagyok, különben kiszárad. Lisztezett felületen, egyenként vékonyra nyújtom a tésztát, majd éles késsel, vagy derelyevágóval csíkokra vágom. A nyújtást és a vágást is véghez lehet vinni tésztakészítő géppel, nekem az nincs, ekkora mennyiség kézzel is könnyedén kivitelezhető.A tésztacsíkokat szétrakom egy nagyobb felületen és hagyom száradni. Ott lehet hagyni néhány órára (min. 1 órára), nem lesz semmi baja.Nagyobb edényben vizet forralok a tésztának, sót teszek bele.Egy serpenyőben alacsony lángon megolvasztom a vajat, beleteszem a gorgonzolát és a mascarponét és összekavarom. (A kétféle sajt arányán lehet változtatni, nekünk így jött be). Sózom, borsozom a mártást.Ha a tészta kifőtt, leszűröm és a mártáshoz kavarom. A tányéron megszórjuk napraforgómaggal.