Orosz húsgolyó leves

  • 2021.01.09.
  • 6


Nem terveztem megosztani ennek a levesnek a recepjét, de kitettem Instára és többen is kérték a receptet, így mégis megosztom, annál is inkább, mert az eredeti recept sem magyar nyelvű, Olga blogján találtam és annyira guszta volt, hogy gyorsan el is készítettem.
(Az eredeti recept egy marék rizst is ad a leveshez, én ezt a lépést kihagytam. Nagyon szeretem a rizst, de én 1-1,5 napnál tovább nem merem tartogatni. Ez a leves pedig jó nagy adag, 1 napnál biztosan tovább fog tartani, így ezt kihagytam. De akármilyen leveshez való tészta szuper lesz hozzá, ha a rizst Ti sem teszitek bele, de nekem anélkül is tökéletes volt.Hozzávalók:4 főre
A leveshez:
1 tk. kacsazsír1 nagyobb fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma2 nagyobb sárgarépa3 közepes krumpli2-3 db babérlevél4-5 szem fekete borssó, őrölt borsfagyasztott zöldfűszer keverék (Aldi)2,5 l vízA húsgolyókhoz:500 g darált hús (én vegyesen sertést és marhát használtam, így picit zsírosabb lett a leves, de csirkéből vagy pulykából is jó)1 egész tojássó, őrölt bors1 kisebb fej lilahagymafagyasztott zöldfűszerkeverék1 gerezd fokhagymakb. fél csésze aprószemű/darált zabpehely ( nem volt itthon zsemlemorzsa)Elkészítés:1. A leves hozzávalóit szép sorban egy nagy lábasba tesszük: kacsazsír, apróra vágott vöröshagyma, zúzott fokhagyma, sárgarépa reszelve, krumpli pici kis kockákra vágva, babérlevél, szemes bors. 6-7 percig közepes lángon pároljuk majd felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zöld fűszert. Közepes lángon addig főzzük, míg a húsgolyókat elkészítjük.2. A húsgolyókhoz egy nagy tálba tesszük a darált húst, egész tojást, sót, borsot, apróra vágott lilahagymát, zúzott fokhagymár, zöldfűszer keveréket, zabpelyhet és kézzel alaposan összegyúrjuk.3. A masszából kiskanál segítségével ( vagy dinnyevájóval) pici kis gombócokat formázunk. Nekem összesen 64 db húsgolyóm lett, pici kis egyfalatosakat szerettem volna.4. Ha kész vannak a golyók, hozzáadjuk a leveshez és további kb. 20 percig főzzük. Ha rizst vagy tésztát is adunk hozzá, akkor azt a húsgolyókkal egyszerre tegyük a leveshez. Vegyünk ki egy golyót, vágjuk félbe és ellenőrizzük, hogy átfőtt-e. Nekem ennyi idő elég volt, mert picik voltak a húsgolyók. Jó étvágyat hozzá. :)

Címkék

Leves