Narancsos-mandulás linzer Karácsonyra - tejmentes, tojásmentes

  • 2020.12.08.
  • 3

Nagyon sokan kértétek a Facebook oldalon ennek a keksznek a receptjét. A történet annyi hozzá, hogy a képen látható hópihe mintás nyújtófát kaptam a Tesómtól a névnapomra. Nagy erőkkel vetettem magam a munkába, ahogy hazaértem ma, a végeredményt pedig láthatjátok. A hópihe minta sehol. Gyönyörű a nyújtófa, de sajnos nem elég mély a vágás és már nyersen is halványan látszódott csak. De mégiscsak megérte megsütni, mert a keksz viszont isteni lett. Ennek biztosan helye van a karácsonyi kekszes dobozban. A tésztában nincs tojás és tejmentes is egyúttal.Hozzávalók:40 db kekszhez
200 g sima liszt100 g darált mandula200 g tejmentes margarin ( LIGA), de ha nem kell tejmentesre, sima vaj is használható100 g porcukorkb. 3 ek. reszelt narancshéj (minél több, annál jobb)csipet só1-2 ek. hideg víz, ha nem állna össze a tésztaElkészítés:1. A hozzávalókat kézzel vagy géppel összegyúrjuk és folpackba csomagolva legalább fél-1 órára hűtőbe tesszük, de akár lehet egy egész éjszakára is. Így, hogy tojás sincs benne, akár pár napot is elvan a hűtőben a tészta, sőt, le is fagyasztható.2. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk, kb. 5 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk.3. Sütőpapíros tepsire tesszük a kekszeket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. Ha már kezd picit barnulni a széle,akkor jó lesz.4. Rácsra tesszük őket hűlni, majd mehetnek is a kekszes dobozba.Ez egy rögtön puha, omlós keksz. Köszönhetően a mandulának, nem kell várni 1-2 napot sem, hogy megpuhuljon. Próbáljátok ki, isteni :)