Olívás csavart kenyér, aszalt paradicsommal

  • 2014.08.19.
  • 8

Az ünnepre való tekintettel, egy ízletes, mediterrán jellegű, kenyér receptjét hoztam.A tésztájába fekete olívabogyót és olívaolajban eltett, napon szárított paradicsomot tettem, ettől nagyon különleges és finom lett.Ropogós héj, puha, olíva és paradicsom darabokkal tarkított, foszlós bél jellemzi. Kitűnő kísérője egy szaftos, húsos ragunak, vagy akár egy csípős lecsónak, csak úgy törni belőle és mártogatni vele.Olívás csavart kenyér, aszalt paradicsommalHozzávalók: 40 dkg kenyérliszt BL 802 dkg élesztő vagy 2 kiskanál szárított250 ml langyos víz1 kiskanál cukor1 teáskanál só8-10 szem fekete, vagy zöld olívabogyó6-8 db olívaolajban eltett, napon szárított paradicsomElkészítés:Az olívabogyót és a paradicsomot apróbb kockára vágjuk.Az élesztőt feloldjuk egy kevés vízben. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót és a feloldott élesztőt, majd a langyos vízzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Mikor a tészta nagyjából összeállt, hozzádolgozzuk a felaprított olívabogyót és az aszalt paradicsomot és jól kidolgozzuk a tésztát. Nem baj ha egy kevés olívaolaj is belekerül a paradicsommal.Miután bedagasztottuk, a tálban hagyjuk, tetejét enyhén meglisztezzük és letakarva 30 percig kelesztjük.Mikor duplájára kelt a tészta, lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk, majd ismét pihentetjük pár percig.A sütőt közben előmelegítjük 220 fokra.A tésztát a kezünkkel nagyjából kilapítjuk, a két szélét 2-2 centire behajtjuk, majd feltekerjük és párszor megsodorjuk, majd kétszer megcsavarjuk, mint mikor az ember a vizes ruhát csavarja.Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egy leheletnyi lisztet szórva alá és a tetejére is.Behelyezzük a forró sütőbe és 220 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. Miután megsült, még forrón spricceljük meg egy kevés vízzel.Olívás csavart kenyér, aszalt paradicsommalHa tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’Még több finomság:Rozsos-joghurtos kenyér, fokhagymás vajjalTejfölös-szalonnás kenyérlángos (töki pompos)Kölesfelfújt dióval és aszalt szilvávalBagett a legegyszerűbb kenyértésztábólEgyszerű, házi kenyér