Almás sajtleves, kakukkfüves-almás párnával

  • 2013.10.30.
  • 9

Ha hűvösebb őszi estén, egy gyorsan elkészíthető, finom levesre vágyunk, akkor ez kitűnő választás lehet. Érdemes kipróbálni, már csak azért is, mert az alma és a kakukkfű annyira jól passzolnak egymáshoz, a kétféle sajt pedig felteszi az i-re a pontot.Almás sajtleves, kakukkfüves-almás párnávalHozzávalók 2 személyre:10 dkg Gouda sajt5 dkg füstölt, Karaván sajt1/2 db alma1 kis fej vöröshagyma0,5 dl száraz fehérbor2 dl tejszín4 dl húsleves alaplé1 evőkanál fehér tönkölyliszt2 dkg vaj1/2 evőkanál olívaolajsófrissen őrölt fehérborsA kakukkfüves-almás háromszögekhez:1/2 csomag leveles tészta1/2 alma1 mokkáskanál friss, aprított kakukkfű1 db tojássárgája1 evőkanál tejfölElkészítés: A leveshez egy edényben felmelegítjük a vajat, hozzáadunk egy pici olívaolajat, az apróra vágott hagymát kissé megpirítjuk benne, majd rászórjuk a lisztet és együtt pirítjuk kissé, de csak világosra, majd felöntjük a húsleves alaplével. Megsózzuk, megszórjuk borssal, majd hozzáadjuk a hámozott, apró kockára vágott almát és az előzőleg lereszelt sajtot. Gyakori kevergetés mellett főzzük pár percig, hogy a sajt teljesen elolvadjon, majd hozzákeverjük a bort és a főzőtejszínt majd készre főzzük az egészet. Miután elkészült, botmixerrel egyneművé mixeljük.Az almás párnákhoz az alma másik felét vékonyan felszeleteljük, kissé összeaprítjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. Megkenjük vékonyan tejföllel, ráhelyezzük az alma szeletkéket és mindegyiket meghintjük egy-egy pici csipet kakukkfűvel és egy pici sóval. Sarkukat átlósan félbehajtjuk, hogy háromszögeket kapjunk, majd a széleit összenyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a tetejüket lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 200 fokon 15-20 perc alatt, szép, aranybarnára sütjük. Miután megsültek, a sajtleves mellé kínáljuk.