Csípős fűszeres sült karfiol (sütőben)

  • 2020.01.28.
  • 7

Attól, hogy piacon vásárolok és szezonális alapanyagokból főzök,
még időnként becsúszhat olyan zöldség,
ami nem is szezonális és nem is a piacon vettem.Senki sem ellensége magának, vannak kihagyhatatlan ajánlatok.A minap a l..l-ben keresgéltem a zöldséges standon.
A karfiolok egymás mellett sorakoztak, a lila, narancssárga, zöld az egyik ládában,
a fehér a másik ládában.
Mindegyik ára ugyanannyi volt, hatszáz valamennyi.
A meglepetés akkor ért amikor az egységre esett a pillantásom,
ugyanis mindegyik darabra volt, a 40 dkg körüli színes és a nagyobbacska fehérek is.Így vásároltam közel 2,5 kilós karfiolt, hatszáz néhány forintért.Fűszeres sült karfiolHozzávalókkarfiololivaolajFűszerkeverék- szárított, őrölt fokhagyma- chilipehely- frissen őrölt bors- füstölt fűszerpaprika- só- A karfiolt a leveleitől megtisztítottam, megmostam,
majd a kukta párolókosarába tettem*, egészben.Vizet öntöttem alá, lezártam a tetőt és felforraltam.A tüzet elzártam és így hagytam, amíg a fedőt már le tudtam venni.
(Ennyi bőven elég a karfiolnak, így marad roppanós.)- A fűszereket összekevertem.- A sütőt bekapcsoltam 170 fokra, légkeverésre.- A karfiolt rózsáira szedtem, a nagyobb darabokat ketté vágtam.
A vágott felét belemártottam egy tányérba öntött olivaolajba, majd a tepsire tettem.A maradék olajat a tetejükre csorgattam, kb. teáskanálnyit mindegyikre.Megszórtam a fűszerrel.- Betoltam a sütőbe és 20 percet sütöttem.Nekem semmi más nem kellett hozzá.Ugyanakkor kínálhatunk hozzá
öntetet, salátát, illetve kínálhatjuk rizzsel, kölessel, hajdinával,
amivel csak tetszik.* Amennyiben nincs kuktánk, előpárolás nélkül is elkészíthetjük,
ebben az esetben hosszabb lesz a sütési idő.Természetesen fazékban is előfőzhetjük, ekkor viszont legyünk résen,
nehogy túlfőzzük.????Beérett a citrom.A bent telelő citromfánk 1 db 235 g-os gyümölcsöt termett.Most is virágzik, zöld citromok is vannak rajta.Szeretetrehangoltan:
a Facebookonaz Instagramona Pinteresten