Bolondos rebarbarás hideg desszert (Rhubarb fool)

  • 2019.06.10.
  • 7


Rebarbaraszósz joghurtos habbal, gyors és egyszerű desszert.S hogy miért a bolondos nevet adtam neki?Mert az angol neve "Rhubarb fool".A több száz éves angol desszert, hagyományosan pudingból készült,amit pépesített gyümölccsel tálaltak, leginkább egressel.A modern receptek a pudingot felcserélték tejszínhabra, s nagyon gyakori,hogy egy másik savanykás, fanyar zöldséggel, rebarbarával kínálják.Magas desszertes pohárban (vagy borospohárban) szervírozzák.S mint általában a népi receptek esetében, ahány ház, annyi variáció,most sem "csak egyetlen módja van" az elkészítésének.Tehát igazítsd a saját ízlésedhez a receptet, nyugodtan készítsd pudinggal,esetleg csak tejszínhabbal, keverd tejföllel, vagy kevés joghurttal ahogy én tettem.A rebarbarát is fűszerezd ízlésednek megfelelően, fahéjjal, gyömbérrel, vaníliával,szegfűszeggel vagy friss fűszerrel, narancsvízzel, rózsavízzel,
én meghagytam natúr, csak édesítettem.Joghurthab rebarbaraszósszalHozzávalók500 g rebarbaraszár (bruttó)70 g cukor50 g vízkéshegynyi só300 ml hideg habtejszín150 g görög típusú joghurt1) A rostos rebarbaraszárak külső rétegét lehúztam(a spárgához hasonlóan hámozzuk meg).2-3 cm-es darabokra vágtam, majd a cukorral, vízzel elkeverve,fedő alatt, serpenyőben megpároltam (5-7 perc). Kihűtöttem.2) Az alaposan behűtött* habtejszínt felvertem (géppel).Hozzákevertem a joghurtot:
kb. a feléhez a legkisebb fokozaton,majd spatulával összeforgattam a többi habbal.3) ÖsszeállításA habot és a rebarbaraszószt márványosra kevertem.Ezt úgy tudjuk egyszerűen kivitelezni,hogy a "habszélére" keresztirányba osszuk el a szószt,majd spatulával keverjünk rajta egy-két fordulatot.Poharakba osztottam, fogyasztásig a hűtőbe tettem.4) Később frissen szedett szamócával díszítve tálaltam.*Igazán kemény habot csak nagyon hideg habtejszínból lehet verni.Ennek érdekében érdemes előbb 15-20 percre a fagyasztóba betenni.RebarbaraA rebarbara évelő növény.Hidegtűrő, humuszban gazdag talajt, a félárnyékot kedveli, viszonylag igénytelen.Tavasszal hozza hajtásait, hatalmas levelei, vastag húsos levélnyélen vannak.Később jelenik meg a magszár, fürtvirágzata augusztusban érik be.Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, kalóriaszegény zöldség.Magas a rosttartalma. A levélnyelet fogyasztjuk.Bővebb információ, itt.Fontos tudni, hogy csak a levélnyél fogyasztható, a levél mérgező!a kertbenÖtlet innen.Rebarbara máskor, a blogról- Cseresznyés-rebarbarás morzsás süteményhttp://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017/06/cseresznyes-rebarbaras-reszelt-tesztas.html