Chili con carne tortilla chipszel

  • 2018.02.13.
  • 5

 
Utána olvastam az eredeti chili con carne elkészítésének, ami csak néhol ütközik az én elkészítési módommal.Viszont a mexikói chilis bab elnevezés se lenne a legjobb, mert ott nem is ismerik ezt az elkészítési módot. Ezért maradtam a chili con carne elnevezésnél, mert ugye nem a név teszi az ételt, hanem a kitűnő iz! Ez az étek pedig remekül sikerült.

 
Én így készítettem:
60 dkg marhahúst (nekem vegyesen volt nyak, tarja, rostélyos) nagyon apró kockákra vágtam.

A többi hozzávalót is előkészítettem:  1 nagy fej vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, 1 /2 zöld és ½ piros kaliforniai paprikát (amit csíkokra vágtam), 1db chili paprikát, 1db zöld erős paprikát, 1db paradicsomot (amit forró vízbe tettem 1 percre és meghámoztam, majd kockákra vágtam), 2,5 dl paradicsompürét, 2,5 dl marhahúslevest (ha nincs készen, kockából is lehet készíteni).

 
2 evőkanál zsíron az apró kockákra vágott vöröshagymát megdinszteltem, hozzá adtam a kaliforniai paprikákat és a húst. Együtt sütöttem a hús kifehéredéséig, akkor került bele a zúzott fokhagyma és a kockákra vágott paradicsom. Amikor a paradicsom szétfőtt, felöntöttem a húslevessel és fűszereztem. Ilyenkor állítom be a csípősségét is. A chili- és erős paprikából ízlésünknek megfelelő mennyiséget belekarikázok, 1/2 mokkáskanál cayenne borsot, ½ mokkáskanál füstölt, tört jalapeno paprikát. A többi fűszert is belekeverem: 1 db babérlevelet, ½ rúd fahéjat, 1 mokkáskanál oregánót, 1 mokkáskanál kakukkfüvet, ízlés szerint sót. A hús puhulásáig főzöm. Közben előkészítek 40 dkg levétől lecsepegtetett és vízzel leöblített konzerv vörös babot és 20 dkg előfőzött kukoricát.

Amikor a hús megpuhult, hozzáadom a babot és a kukoricát, felöntöm a paradicsompürével. Együtt készre főzöm. A sűrűségét én hozzáadott barna sörrel állítottam be. Kóstolás után, ha igényli, kevés cukrot is lehet hozzáadni.

Készen vásárolt sajtos ízesítésű tortilla chipszel fogyasztottuk.
Jó étvágyat!