Sütőben sült sertés oldalas vele sült fűszeres krumplival

  • 2017.05.06.
  • 2

 
Ezzel az étellel megint sok időt takarítottam meg magamnak, mert együtt sült a hús a körettel. Csak az arányokat kell jól megválasztani és tökéletes lesz az összhang. A hús puha szaftos és a burgony kívül ropogós, belül finom omlós.

 
Ahogy én készítettem: 1.5 kg sertés oldalast a csontok mentén elvágtam.

Előző nap este bepácoltam (2 evőkanál piros arany, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 dl fehérbor, egy fej vöröshagyma karikára vágva, egy csapott evőkanál só). Néhányszor átforgattam benne a húst, majd lefedtem és hűtőbe tettem.

Másnap egy megfelelő méretű tepsi alját bőr nélküli füstölt szalonnával beterítettem.

Nagyméretű burgonyát hámoztam (személyenként legalább egyet), megmostam és egy cm szélességben bevagdostam a krumpli feléig (tehát nem vágtam el). Bekentem ízesített sült krumpli fűszer sóval.

Ezt követően a tepsi szélén sorba elhelyeztem, közé a pácolt húst is.

1 dl fehérborral meglocsoltam, alufóliával lefedtem és a sütőbe tettem. 200 fokon 1,5 órát sütöttem fólia alatt. Utána levettem róla a fóliát, a felgyűlt zsírral meglocsoltam a húst és a krumplit is. Ajánlatos ilyenkor ellenőrizni, hogy a krumpli nem sült-e még meg, mert ha igen akkor azt korábban ki lehet szedni. Én elég nagy krumplikat használtam, így végig sült a hús mellett. Még 0,5 órát hagytam a sütőbe, a hőfokot 180 fokra csökkentve. Nagyon szépen megpirult a krumpli és a hús is ennyi idő alatt. Így egy kalap alatt elkészült a hús és a köret.

Közben egy hagyományos ízesítésű (víz, só, cukor, ecet, kapor) fejes salátát készítettem hozzá, amit tejföllel meglocsolva és kaporral megszórva fogyasztottunk.

 
Jó étvágyat!