Sertés karaj tárkonyos erdei gombás szósszal és tepertős metélttel

  • 2017.02.04.
  • 1

 
Szeretek tartalmas és jól variálható ételeket készíteni. A mostani egyben igazán élvezhető, de ízlésnek megfelelően variálható is. Hús a szósszal, hús a tepertős tésztával, szósz a tésztával, sőt a tepertős tészta még önmagában is nagyon finom.

Ahogy én készítettem:
Előkészültem a sütéshez.1 kg csont nélküli sertés karajt 8 szeletbe vágtam. Kicsit klopfoltam , hogy a rostok lazuljanak. Bekentem mind két oldalát fokhagyma granulátummal, borssal  és sóval. 25 dkg füstölt combot vékony csíkokra szeltem. Egy nagyobb fej vöröshagymát fél karikákra vagdostam.

Egy nagy maroknyi (20 dkg) szárított erdei gombát vízbe beáztattam, majd amikor megpuhult kinyomkodtam a vizet belőle.  20 dkg sárgarépát durvára lereszeltem.

 
Zsírban a hússzeleteket elő sütöttem. Csak annyira, hogy szép színt kapjon. Kiszedtem a zsírból és félretettem.

A visszamaradt zsírban megdinszteltem a hagymát, hozzáadtam a gombát és sárgarépát és a füstölt hús csíkokat is. Ízesítettem sóval, borssal, köménnyel, tárkonnyal.

 
10 perc után a hússzeleteket is bele helyeztem.Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt puhára pároltam.

Közben szép húsos szalonnából, apró kockákra vágott tereptőt készítettem.
Széles metéltet (ha lehet házi készítésűt) bő, sós, forró vízben fogkeményre (al dente) főztem. Leszűrtem, alaposan lecsepegtettem és összekevertem a szalonna zsírral, tepertővel.

 
Tálaláskor a szószt a hús tetejére halmoztam, megszórtam apró petrezselyem zölddel és a tésztával szervíroztam.
Jó étvágyat!