Gyöngybab - leves zöldségesen, füstölt hússal, házi csipetkével

  • 2016.01.24.
  • 2

 
 Az apró szemű, gyöngybabbal (fehérbab) néha nem tudunk mit kezdeni, de ebben az ételben tökéletesen érvényesült. Természetesen kiegészítve a zöldségek finomságával és spékelve a füstölt ízzel.
Ahogy én készítettem: A füstölt húst előfőztem (hagymával, fokhagymával, borssal), a korábban beáztatott babot szintén. A zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé) aprítottam. Fél tv paprikát és egy hámozott paradicsomot is előkészítettem. Vöröshagymát zsíron dinszteltem és hozzáadtam az aprított zöldségeket. Néhányszor átforgattam és pároltam ezeket. Utána kevés liszttel megszórtam és fűszerpaprikát adtam hozzá a tűzről levéve. Felengedtem a füstölt hús főzőlevével, visszatettem a tűzre és beledobtam a tv paprikát és paradicsomot is. Újraforrástól számított 15 perc múlva került bele a füstölt hús és a bab. Ízesítettem borssal, rozmaringgal, petrezselyem- és zeller zölddel, amit apróra vágtam. Ha szükséges, kóstolás után lehet még sózni. Házi csipetkét készítettem közben: Liszt, tojás, só keverékéből kemény tésztát gyúrtam. Egy kicsit ellapítva, az ujjaimmal apró darabkákat csipkedtem belőle, néha az ujjaimat is meglisztezve. Amikor a levesben minden puhára főtt, a csipetkét belefőztem. Amikor feljött a tészta a leves tetejére, megfőtt. Nagyon finom, laktató, akár egytálételként is fogyasztható levest készítettem.
Jó étvágyat!